Свет Србија

АМЕРИКАНЦИ О РЕШАВАЊУ КОСОВСКОГ ПИТАЊА: Путин и Трамп одлучују, Србија на добитку

У анализи се наводи да ће једна од најспорнијих тема на предстојећим преговорима Београда и Приштине 7. септембра у Приштини бити формирање ЗСО

Коначно решење за Косово зависиће од подршке и става председника Русије Владимира Путина и САД Доналда Трампа, прогнозира утицајни Стратфор, америчка геополитичка агенција познатија и као „ЦИА у сенци“. Саговорници оцењују да Србији овакве околности иди наруку, јер је Вашингтон о овом питању омекшао став у корист Београда, док је Москва традиционално на српској страни.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Подршка Беле куће и Кремља биће кључна за излазак из застоја у преговорима између Београда и Приштине, поготово због тога што би свака територијална размена била подложна гласању пред Саветом безбедности УН – пише Стратфор.

Што мање уступака

Уз упозорење да постоји опасност од повратка нестабилности на Балкану, у анализи се наводи да ће једна од најспорнијих тема на предстојећим преговорима Београда и Приштине 7. септембра у Приштини бити формирање ЗСО.

Још једна, могуће још спорнија тема, биће разговор о могућој „корекцији граница“, о којима су у протеклих неколико недеља говорили и председник Србије Александар Вучић и Хашим Тачи… Идеја размене територија, која би начинила Србију и Косово етнички хомогенијима, разматра се у академским и политичким круговима још од 90-их година – подсећа „ЦИА у сенци“ и оцењује да ће обе стране покушати да добију што више територије, а да направе што мање уступака.

У тексту се наглашава да је саветник Доналда Трампа за националну безбедност Џон Болтон изјавио да би Бела кућа била вољна да прихвати размену териотрија уколико се две стране договоре, док је Русија саопштила да ће заузети српску страну у предстојећим преговорима.

Успех српске политике

Професор ФПН Драган Симеуновић оцењује да је за Србију ситуација далеко повољнија због овога и сматра да је томе допринело и ангажовање наше политике, док на албанској страни владају расуло и паника:

– Пре неколико година било је незамисливо ишта поменути осим признања. Сада се о свему расправља. Свакако су ово повољнија времена за Србију. Велике силе су се увек радо уплитале у односе на Балкану и не треба ни сумњати да ће се питати и за решење косовског питања. Ма колико се формално држале по страни, то ће бити договор великих сила.

И председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић сматра да ће кључан „бити став великих сила о питању оног што може бити договорено као решење Београда и Приштине“.

 

Извор: Srbija Danas/Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ