Србија

Срамота! ПЉАЧКА ДРЖАВЕ: Странци на српском злату већ зарадили милијарду, Србији само мрвице!

Наставља се пљачка Србије и наших рудних богаства. Најпре је Реепорт-МцМоРан Еxплоратион од државе за двадесетак милиона долара добио право да истражује рудна богаства у рејону Чукару Пеку код Бора, да би 40% тог права после пар година за пар стотина милиона долара уступио канадској компанији Невсун, да би сада Невсун то своје право продао кинеској фирми Зиђин Мајнинг за 1, 41 милијарду долара, а да при том Република Србија од тих трансакција није добила ни цент – стоти део долара!

Кинеска компанија Зиђин Мајнинг преузеће рударску компанију Невсун Рисорсиз, која послује у Србији посредством свог зависног друштва Ракита Експлорејшн на пројекту Чукару Пеки у Бору, а стручњаци сматрају да је то стратешки потез Кинеза и да би то могло да убрза отварање тог рудника бакра и злата светске класе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Виши саветник за рударство у Привредној комори Србије Мирослав Игњатовић је подсетио да је кинеска компанија Зиђин победила на тендеру за стратешко партнерство у РТБ-у Бор и нагласио да ће са преузимањем пројекта Чукару Пеки имати заокружену визују развоја целокупног региона у смислу експоатације бакра.

„Кинези имају дугорочне планове развоја. Свесни су да топионицу капацитета 400.000 тона концентрата бакра не може да задовољи садашња производња у РТБ-у Бор. Зато су усмерили своје планове и на ново лежиште Чукару Пеки које је изузетно богато“, рекао је Игњатовић Тањугу.

Како је казао, преузимање тог пројекта од стране кинеске компаније је добро за нашу привреду, пошто је у питању “озбиљан играч“.

Игњатовић сматра да аранжман Зиђина и Невсуна може да убрза отварање новог рудника Чукару Пеки.

Уредница Балканмагазина Јелица Путниковић је рекла да је очигледно да Кина и кинеске компаније размишљају дугорочно и да су се, не само припремали да преузму РТБ Бор да постану већински власник, већ да размишљају о томе да заиста упосле топионицу у Бору и искористе све приородне ресурсе у околини тог града.

„То им обезбеђује сигурне сировине за производњу руда, а претпостављам да ће радити и надоградњу, то јест да неће извозити само бакар и руде које се експлоатишу у околини Бора већ и друге“, рекла је она.

Путниковић истиче да није случајно то што Зиђин преузима Невсун “малтене неколико дана после вести да су они победници на тендеру за РТБ Бор“, као и да то показује да су на време почели да разматрају могућност преговара са Канађанима о откупу њихових деоница у циљу постизања већинског власништва.

Каже да су Кинези најавили да ће прво експлоатисати горњи слој налазишта, па онда доњи, што показује да већ имају разрађену стратегију како ће и шта ту радити.

„Канадска компанија је откупила документацију за РТБ Бор на тендеру. Међутим, њихова понуда није била валидна пошто нису уплатили гаранцију и очигледно је да су се Кинези пре тога распитивали да буду већински власници рудника који је поред РТБ-а Бор“.

На питање да ли ће се ЕУ или САД бунити против тога што Кинези улазе на два пројекта у Србији, Путниковић каже да побеђује онај ко да бољу понуду, као и да је за Србију и нашу привреду добро да се развија РТБ Бор и отварају нови рудници.

Кинеска компанија Зиђин Мајнинг понудила је 1,41 милијарди долара за преузимање рударске компаније Невсун Рисорсиз, која послује у Србији посредством свог зависног друштва Ракита Експлорејшн на пројекту Чукару Пеки у Бору. Обе стране су, како је саопштено из Невсуна, склопиле коначни споразум према којем ће Зиђин извршити понуду за преузимање свих емитованих деоница и свеукупних деоница у оптицају Невсуна за 6,00 канадских долара по деоници у готовини.

Укупна вредност понуде је 1,88 милијарди канадских долара (1,41 милијарди америчких долара)

Фото: Pixabay.com

Извор: B92.net

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ