Свет

​Британци фабриковали доказе против Русије у случају Скрипаљ! Не знају им ни имена, али знају да су Путинове убице?!

Лондон објавио да су двојица Руса са лажним именима Александар Петров и Руслан Боширов одговорни за тровање Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије. Иако им не знају прави идентитет, тврде да раде за руску војну обавештајну службу

Британци су објавили фабриковане доказе у случају Скрипаљ, којима покушавају да окриве руског председника Владимира Путина за тровање бившег двоструког британско-руског агента.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лондонска полиција навела је да су двојица Руса са лажним именима Александар Петров и Руслан Боширов, одговорни за тровање Сергеја Скрипаља (66) и његове ћерке Јулије (33) у Солсберију 4. марта ове године. Иако не знају ни права имена двојице осумњичених, Британци тврде да они раде за руску војну обавештајну службу, те су подигли оптужницу против њих и издали европски налог за хапшење.

Према наводима полиције, истражитељи су прикупили довољно доказа да оптуже двојицу Руса за покушај убиства и за терористички напад нервним агенсом „новичок“. Прегледано је 4.000 сати снимака и прикупљено 2.300 предмета који су уврштени у доказе.

Надлежни су, како је саопштено, идентификовали осумњичене упоређивањем снимака безбедносних камера са подацима особа које су ушле у Британију. Откривено је да су Петров и Боширов у Британију дошли 2. марта на аеродром „Гетвик“ и сместили се у хотелу „Сити стеј“, у Источном Лондону. Нервни агенс су у Британију наводно унели у бочици парфема „нина ричи премијер жур“. Тестови су касније показали да је та бочица лажна и да је специјално направљена за складиштење отрова.

Наредна два дана два пута су путовали у Солсбери. Камере су их снимиле 3. марта у Солсберију, кад су били у наводној мисији извиђања. Поново су снимљени 4. марта, у близини куће Скрипаљевих, где Британци верују да су „новичоком“ контаминирали улазна врата.

Из Британије су отишли на дан кад су Скрипаљеви отровани, 4. марта. Отпутовали су из Лондона са аеродрома „Хитроу“, и то „Аерофлотовим“ летом СУ2585 за Москву.
Полиција је два месеца касније, 4. маја, претражила њихову собу у лондонском хотелу и наводно пронашла трагове „новичока“

Заменик комесара лондонске полиције Нил Басу навео је да су осумњичени највероватније путовали са лажним документима.

– Петров и Боширов највероватније нису њихова права имена. Претпостављамо да имају око 40 година. Нећемо тражити њихово изручење од Русије. Међутим, европски налог за хапшење је издат, а за овакав злочин он никада не застарева. То значи да ће бити ухапшени чим буду изашли из Русије – навео је Басу.

Он је додао да је у склопу истраге о тровању Скрипаљевих вођена и истрага о тровању пара наркомана Дон Стерџес и Чарлија Роулија. Њих двоје су наводно отровани „новичоком“ 20. јуна, и то из бочице парфема коју су нашли на улици у Солсберију. Стерџесова је умрла осам дана касније, а Роули се опоравио. Британска полиција не верује да су они били мета, већ да су случајно отровани истим нервним агенсом као и Скрипаљеви.

Били у праву
Иако не знају прави идентитет осумњичених, британска премијерка Тереза Меј јуче је изјавила да су у питању људи који раде за руску војну обавештајну службу.

– Британске обавештајне службе су закључиле да су Александар Петров и Руслан Боширов радили за руску агенцију ГРУ. То значи да смо били у праву кад смо рекли да сумњамо да Кремљ стоји иза напада на британском тлу – навела је Мејова.

Према њеним речима, сумња се да су двојица Руса тровањем Скрипаљевих желела да пошаљу поруку Русима који живе негде другде, а који су били умешани у ствари повезане са руском државом.

– Ипак, на Русима је да објасне шта се догодило у Солсберију – изјавила је Мејова.

Русија тражи да види доказе

Канцеларија руског државног тужилаштва саопштила је јуче да очекује од Британије да пошаље доказе у вези са двојицом осумњичених за тровање Скрипаљевих.
– Наставићемо да инсистирамо на сарадњи са Британијом у овом случају и очекујемо да добијемо доказни материјал, који наше колеге тврде да имају – навео је портпарол тужилаштва Александар Куреној.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ