Православље

ПОМОЛИМО СЕ СВЕТОЈ ЕФРОСИНИЈИ: Ако јој се обратите ОВИМ речима, подариће вам МИР И СРЕЋУ!

Фото: Pixabay.com

Ефросинија је васпитана у хришћанском духу, али је као девојка одлучила да не жели да се уда, односно да хоће да се замонаши…

Игуману манастира надомак Александрије представила се као Измарагд, тврдећи да је евнух. Измарагд је брзо у манастиру по својим молитвама и дисциплини превазишао све остале монахе. После чак 38 година проведених у манастиру, Ефросинија се поново сусрела са својим оцем кога није видела од како је побегла од куће

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Отац није познао Измарагда, као монаха коме је желео да се исповеди како још увек тугује због тога што му је ћерка отишла од куће и како страхује да ли је још увек уопште жива.

Легенда каже да је Ефросинија у том моменту признала оцу да му је ћерка, али да је од туге, услед сажаљења над њим, умрла истог часа. Њен отац се наводно после замонашио у истом манастиру, а када је умро после десет година сахранили су га у исти гроб.

На гроб у ком су обоје сахрањени годинама долазе верници како би се молили, а предање каже да је највише болесних и слабих, физички или духом, који после молитве на овом светом месту одлазе препорођени.

Зато се верује да они који не могу посетити овај гроб, сутра морају отићи у цркву и помолити се Светој Ефросинији, а предање каже да свима који јој се богоугодним речима обрате, ова светитељка подарити мир и снагу у животу.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ