Србија

Симић: Албанци дижу тензије с циљем да изазову реакције Срба

– Стварање тензије не иде у прилог никоме, а посебно не Србима који живе на простору КиМ – рекао је Игор Симић

Потпредседник Српске листе Игор Симић истакао је данас, поводом претњи председнику Србије Александру Вучићу у вези са планираном посетом Косову и Метохији, да Албанци увек, пред велике догађаје, праве тензије с намером да изазову реакције Срба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је уверен да ће председник Вучић, када све буде извагао, донети најбољу одлуку у вези са посетом.

– Када се год најаве неки договори и преговори, а то траје деценијама, Албанци направе тензију нападајући Србе на југу или прете. Овај пут то чине у погрешном тренутку и према погрешној особи – оценио је он у изјави Тањугу, додајући да су Газиводе због њиховог статуса изузетно значајне за све који живе на КиМ.

Указао је да Албанци изгледа нису свесни да на тај начин само подривају целокупан дијалог и мир на овим просторима.

– Стварање тензије не иде у прилог никоме, а посебно не Србима који живе на простору КиМ – каже Симић.

Истиче и да би међународна заједница морала најоштрије да реагује на свако угрозавање мира и безбедности.

– На крају мандат који су добили од СБ УН их на то обавезује. Испред Српске листе их молим да не покушавају са оним флоскулама да се обе стране смире јер добро знамо, и ко је забранио посету Марку Ðурићу пре неколико дана и ко шаље поруке о рату и сличним стварима – навео је Симић.

Симић каже да Срби после 19 година не воле да чују да им било ко прети, а посебно када су претње упућене и врховном команданту наше земље Александру Вучићу.

Пренео је да Срби који живе на Косову и Метохији жељно очекују да им се обрати председник Србије, да од њега чују шта могу да очекују у будућности, а да тензије не иду у прилог ни наставку дијалога.

– Намера је да се створе тензије, да дође до пробелма на терену не само око посете, већ и како би се инсценирале и изазвале реакције Срба који живе на Косову и Метохији – објаснио је он.

Симић каже да се Срби на Косову спремају, упркос свему, за посету као да ће бити реализована.

– Након јучерашње изјаве створене су тензије на северу и благи бес код Срба, који се питају ко је то ко спречава посету председника Србије. Припреме иду по плану. Очекујемо обраћање председника Србије, а као што је рекао Горан Ракић, то ће бити никада већи скуп од 1989. чувеног обраћања председника Србије на Газиместану – рекао је он.

Симић је, говорећи о условима живота Срба на Косову, указао да представнци Српске листе заједно са Канцеларијом за Косово и Метохију улажу напоре да се унапреди њихов живот где год да живе на Косову и Метохији.

– Чињеница је да и даље постоји огромна потреба да се помогне људима, јер они без државе Србије живе у немогућим условима. Намера приштинских институција је да им створе што лошије услове, како би отишли са Косова – објаснио је он.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ