Регион Србија

Хрвати су нас тукли и пуштали псе на нас! СРБИ су нам спасли живот: Исповест претучених дечака миграната!

Покушали су да пређу границу код Шида

Хрватски полицајци су нас брутално претукли када смо покушали да уђемо у њихову земљу код Шида, узели су нам паре и телефоне и пустили су псе на нас. Србија нас је спасла и прихватила нас, хвала јој до неба – кажу дечаци из Авганистана Н.С. (17), А.И. (16), и Н.Н. (14) који су у среду враћени са српско-хрватске границе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После указане лекарске помоћи, пребачени су у Прихватни центар у Крњачи, где се опорављају. Тамо ће бити док не одлуче да ли ће наставити даље ка земљама ЕУ или ће затражити азил у Србији.

Ови симпатични дечаци кажу да нису ни сањали да би хрватски полицајци могли да буду тако брутални према њима.

Страшна бруталност

– Већ дуго смо на путу од родног Авганистана, неко време смо провели у Србији, а у среду смо одлучили да покушамо да пређемо у хрватску и наставимо даље ка некој од земаља Европске уније. Негде око 23 часа затекли смо се на граници код Шида и са групом сународника покушали да пређемо из Србије у Хрватску. Међутим, када су нас угледали хрватски полицајци, опколили су нас са свих страна са четири аутомобила. Излетели су из кола и кренули крвнички да нас бију пендрецима по рукама, ребрима, леђима, глави… – каже А. И. и додаје да је иживљавање Хрвата над њима трајало сатима:

– Када су нас претукли, покупили су нам мобилне телефоне и сав новац и рекли нам да бежимо назад у Србију. Пошто смо се побунили и затражили да нам врате наше ствари, један полицајац је пустио псе на нас. Помислио сам да ће ме животиња заклати, али сам се једва отргао и кроз неку шуму побегао назад у Србију. Некако смо стигли до Шида, на Главну железничку станицу и ту смо се укрцали на воз за Београд, где су нас одмах прихватили и помогли нам – каже он.

Млади Авганистанци кажу да су на свом путу прешли неколико граница, али да нигде нису осетили такву бруталност као код Хрвата.

– До сада нигде нисмо имали проблеме, свуда су нас пуштали, нико нас није дирао, а камоли да нас је крвнички тукао. Али сусрет са хрватским полицајцима је био нешто најстрашније. заиста смо помислили да ће нас све побити – кажу ови млади мигранти.

Срби су дивни

У Србију су им превијене ране, добили су храну и смештај… Кажу да су изузетно захвални нашим властима за пружену помоћ.

– Србија намје спасла живот, хвала јој на свему. Нигде се нисмо осетили тако добро као овде, нигде нисмо доживели такву пажњу и гостопримство. У Београду нам је као код куће, сви су сјајни према нама. Питам се како је могуће да нас у једној држави толико пазе и поштују, а само стотинак километара даље, у другој земљи, хтели су да нас линчују само зато што трагамо за бољим животом – објашњавају ови дечаци из Авганистана.

 

Извор: Informer.rs/Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ