Свет

РУСИЈА ЈЕ ДВА ПУТА УПОЗОРИЛА АМЕРИКУ НА ОВО: Ако уради оно чиме прети, следи ДИРЕКТАН ВОЈНИ ОКРШАЈ!

Потенцијални напад руских трупа би довео до новог жестоког конфликта у региону и директног окршаја са САД

Русија је, наводно, упозорила САД да су њена војска и савезничке снаге спремне да нападну кључну базу САД у близини границе Сирије са Ираком, наводи се у извештају Си-Ен- Ена објављеном у четвртак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кремљ, који тврди да база коалиције коју предводе САД штити оближње милитантне трупе, наводно је доставио два упозорења у протеклој недељи, рекли су амерички званичници. Ал Танф, база у којој коалиција десетина америчких трупа и сиријских побуњеника води операције против Исламске државе (ИСИС), сматра се критичном локацијом у оквиру иранског, сиријског и руског утицаја у региону.

– Апсолутно смо их саветовали да остану изван Ал Танфа. Ми смо спремни да им одговоримо – рекао је један званичник за Си-Ен-Ен.

– Сједињене Државе не траже да се боре против владе Сирије или било којих група које јој пружају подршку – додао је други званичник.

Међутим, како је он рекао, ако буду нападнуте, „Сједињене Државе неће оклевати да користе неопходну и пропорционалну силу за одбрану САД, коалиције или партнерских снага.“ Трупе САД неће морати да траже дозволу да се бране ако буду нападнуте и таква порука је послата и Кремљу, наводи Си-Ен-Ен.

Потенцијални напад руских трупа би довео до новог жестоког конфликта у региону и директног окршаја са САД.

Претходно су у фебруару порасле тензије између Русије и САД након погибије руских плаћеника који су наводно покушали да нападну америчке позиције близу града Деир Ез Зор. Након тога је у априлу после хемијског напада на Думу дошло до заоштравања односа две силе које је претило да доведе до правог рата, али се ситуација на сву срећу смирила.

Међутим, нема извештаја о томе да су руске снаге недавно повећале број својих трупа. Ипак, званичници су рекли да је америчка војска и даље на опрезу.

Виши војни званичници, међу којима су и министар одбране Џејмс Матис и начелник генералштаба Џозеф Данфорд, наводно су свесни руских упозорења.

Те претње су стигле уочи напада сиријских и иранских снага на Идлиб, где се тренутно налази последње упориште активне опозиције владавини председника Сирије Башара ел Асада.

Русија је прошле недеље објавила упозорење да се можда спрема хемијки напад на тај град, а поједини званичници са Запада сматрају да то значи да ће сиријски режим да искористи хемијско оружје. САД су упозориле Асада да ако „одабере поново да користи хемијско оружје, САД и њени савезници ће одговорити брзо и на одговарајућ начин“.

– Председник Доналд Трамп је упозорио да ће такав напад бити несмотрена ескалација већ трагичног сукоба и ризиковати животе стотина хиљада људи – навела је у саопштењу портпарол Беле куће Сара Хакаби Сандерс.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Espreso.rs / Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ