Србија

Вучић послао снажну поруку: Дух Косова, Карађорђа, Милоша и Кајмакчалана поново ће се пробудити!

Вучић послао снажну поруку: Дух Косова, Карађорђа, Милоша и Кајмакчалана поново ће се пробудити!

У Београду се, испред Дома Народне скупштине, одржава свечаност поводом промоције најмлађих официра Војске Србије, којој присуствују представници државног врха, војног руководства, гости из земље и иностранства, као и родбина, пријатељи и грађани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У прве официрске чинове биће промовисан укупно 131 кадет и кадеткиња Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

На платоу испред Народне скупштине су премијерка Ана Брнабић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, министар за рад Зоран Ðорђевић, министарка правде Нела Кубуровић, начелник Генаралштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Свечаност је почела предајом рапорта председнику Србије и интонирањем химне „Боже правде“

После читања указа којим су кадети произведени у чин потпоручника, министар Александар Вулин је уручио награде најбољим потпоручницима Медицинског факултета ВМА, а председник Србије Александар Вучић најбољим потпоручницима Војне академије.

Према протоколу свечаности, најбољима у рангу су уручене официрске сабље, најуспешнијим кадетима по видовима и службама пиштољи са посветом, најбољим кадетима Медицинског факултета биће додељени парадни бодежи.

Најбољи кадети 139. класе Војне академије

Прва у рангу: Маша Илић, општи успех 9,81; студијски програм Јавне финансије, друга у рангу Катарина Јанковић, општи успех 9,69; студијски програм Менаџмент у одбрани, модул Артиљерија и трећи у рангу Дејан Малиџа, општи успех 9,67; студијски програм Јавне финансије. Рођен 1995. године у Кикинди.

Најбољи у рангу по видовима и службама

У виду Копнена војска, Александар Нуждић, општи успех 9,65; студијски програм Менаџмент у одбрани, модул Артиљерија. Рођен 1995. године у Новом Саду. У службама, Душан Миљковић, општи успех 9,60; студијски програм Војноелектронско инжењерство, модул Информациони системи. Рођен 1995. године у Лесковцу.

Најбољи на Медицинском факултету ВМА

Сања Милутиновић, општи успех 10,00. Рођена 1993. године у Ужицу, Невена Николић, општи успех 9,98. Рођена 1993. године у Ужицу и Никола Трифуновић, општи успех 9,94. Рођен 1993. године у Шапцу.

Вучић послао снажну поруку кадетима: Од чувања своје земље нема важнијег задатка

Председник Србије поздравио је официре и кадете и поручио да су они одлучили да служе отаџбини и да својим знањем, вештином и снагом свог морала и родољубља штите независност и слободу Србије.

– Од чувања своје земље нема важнијег задатка. Ви следите путоказе наших великана, који су, кроз бурна историјска времена са барјаком слободе, предводили спрску војску, не питајући колика је снага непријатеља, јер су знали да не може бити већа од њихове љубави према слободи и српској отаџбини – рекао је Вучић испред Дома Народне скупштине.

Вучић је упитао коме су биле посвећене њихове мисли када су чрвсто држали штит и високо уздизали мач и одговорио:

– Посвећене су нама, који данас живимо у слободној, вољеној и поштованој Србији, а ви сте драги кадети, својим избором да будете припадници Војске Србије и заветом да будете достојни и поносни наследници часних предака, показали да су њихови идеали живи и вечни – изјавио је председник.

Вучић је поручио да су данас родитељи, браћа и сестре најмлађих официра веома поносни на њих.

– Војна академија је током 168 година свог постојања била стуб и тврђава непоколобљиве и несаломиве одбране Србије. У њој су школоване бројне генерације официра – рекао је председник.

Он је навео да нема периода у историји војних сукоба у коме се није исказала супериорност знања храбрости и морала српских официра и војника.

– Голоруки и често голобради српски војници усвојили су максимум да је слава оно што се мора освојити, а част оно што се не сме изгубити, јер како ћеш пред претке, а и какво бисмо наслеђе данас преузели – упитао је Вучић.

Он је додао да се данас пуна срца сећамо јунаштва наших прадедова, младих војника који нису стигли да остваре потомство, али који су у биткама на Солунском фронту показали да „рат не добија сила оружја и бројност армије, него мотив за који се борите“.

– Овај народ одувек се борио само за слободу и против завојевача, не посежући и не тражећи ништа туђе. У осталом Франше Депере, велики пријатељ нашег народа који нас је упознао у најтежим искушењима за наш опстанак, рекао је то су “сељаци, то су Срби, тврди на муци, трезвени, скромни, то су људи слободни, несаломиви, горди на себе и господари својих њива – указао је председник.

Али, подсетио је, дошао је рат.

– И ето како су се за слободу земље ти сељаци без напора претворили у војнике, најхрабрије, најистрајније најбоље од свих. У свакоме од вас је, драги кадети, и тај сељак и трудбеник и војник и мали каплар који је са 1.300 својих другова отишао да брани своју земљу, и официр и војсковођа и сабрат и ученик Путника, Мишића, Стефановића и Бојовића…. Зато је част кадети бити са вама данас на овом месту – истакао је Вучић.

Он је навео да смо страдали тешко и у Другом светском рату, овде у Србији, а посебно наш народ западно од Дрине и Дунава.

– Страдали смо тешко и у сукобима 1990-их. Изгубили смо и наше демографске капацитете и економску снагу. Ослабљена нам је и земља и народ, који данас очајнички траже дугорочни мир и право на будућност – рекао је Вучић и закључио да је данас важан дан у животима кадета и да ће га памтити док су живи.

– Улагањем у вас ми улажемо у мир и спокојство сваког човека у нашој земљи, у нормалан, безбедан и просперитетан живот у нашој Србији. Развој, модернизација, опремање и наоружавање Војске Србије спадају у приоритетне задатке – поручио им је.

Председник Србије је потврдио да наши борбени авиони, „мигови“, „галебови“ и „орлови“ данас први пут полећу заједно и нагласио да само уз искрену посвећеност свих земаља у региону могуће је остварити нове односе и трајни мир као максималну вредност“, подвукао је председник Србије.

Он је додао да блиска сарадња Србије са другим земљама пружа прилику официрима Војске Србије да на високопрофесионалном нивоу одмере своју снагу, способност и увежбаност са колегама из других земаља.

– До сада се показало да нимало не заостајемо, али имамо још много тога да савладамо и научимо – а богами и други од нас – напоменуо је Вучић и подсетио на ангажовање припадника Војске Србије у мировним мисијама, што је још један од доприноса и показатеља наше посвећености глобалном миру.

Поручио је да верујем да ће кадети достојанствено и са поносом и поштовањем неговати сећање на славне победе српског војника из даље и ближе прошлости.

– Дух Косова, Карађорђа, Милоша, Куманова и Кајмакчалана поново ће се пробудити, судбина вам је у властитим рукама – нагласио је председник Србије.

Он је изразио уверење да ће најмлађи потпоручници Војске Србије са много воље и ентузијазма „поћи путем јунака, који су им утабали стазе славе и херојства“, а да ће своју личну храброст, стечено образовање и људске врлине користити за квалитетно и одговорно обављање свог животног позива и тиме учинити да Србија у миру остварује напредак на свим пољима.

– Убеђен сам да сте нестрпљиви да одлучно кренете часним путем којим кроз живот корачају српски фицири. У то име ја вам од срца честитам почетни официрски чин и желим да будете снажна узданица насе отаџбине и наших грађана. Верујемо у вас, Србија верује у вас, живела Војска Србије, живела Србија – поручио је Вучић.

После обраћања председника, отпочео је и дефиле младих потпоручника, а током летачког спектакла центар града је осим три „мига 29“, надлетало и три „супергалеба“, три „орла“ и три хеликоптера „газела“.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ