Свет Србија

Светски медији о невиђеном скандалу на Косову и Метохији: Албанци не дају Вучићу у Бање! Камионима, жицама блокирали пут!

ВОЈТЕШ – Око 200 „косовских ратних ветерана“ блокирало је пут који води за Бање зато што председник Србије Александар Вучић намерава данас да посети то место, извештава Ројтерс.

Косово, с популацијом од 1,8 милиона људи, махом етничких Албанаца, прогласило је независност од Београда 2008, готово деценију пошто је НАТО данима бомбардовао Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српска мањина која је остала на Косову живи у малим енклавама у областима насељеним Албанцима, који чине више од 90 одсто популације. Већина Срба живи на северу Косова, близу границе са Србијом, и не признаје институције Приштине.

„Вучићу, извини се за злочине и масакре по Косову“, пише на једном транспаренту постављеном на путу за Бање, који је блокиран аутомобилима и камионима. „Вучић неће проћи“, пише на другом.

Медији преносе да су на блокадама псотављени камиони, жице, као и да се пале гуме.

Председник Србије јутрос је рекао новинарима да ће покушати да другим путем стигне до тог села. Нормализација билатералних односа главни је услов и за Србију и за Косово да евентуално уђу у ЕУ.

Независност Косова признаје више од 100 држава, али не и Србија, Русија и 5 чланица ЕУ, посећа Ројтерс.

 

Извор: Kurir.rs/Reuters

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ