Србија

ИЗА КУЛИСА КОСОВСКОГ ХАОСА: Паљење и блокаде наредио човек кога зову ГОСПОДАРОМ КОСОВА

Председник косовског парламента Кадри Весељи стоји иза јучерашњих нереда током посете председника Александра Вучића Косову, када је неколико стотина Албанаца блокирало пут спречавајући Вучића да дође до места Бање.

Атмосфера током посете председника Србије на моменте је бивала драматична. Некадашњем лидеру ОВК и првом човеку косовске службе ШИК, кога зову и господаром Косова, а данас председнику косовског парламента мало је требало да се врати у улогу која му је очигледно највише пристајала. Весељи је, према информацијама до којих је „Блиц“ дошао, организовао тоталну блокаду на више локација – тракторима, камионима и балванима. На барикадама су били постављени транспаренти „Вучићу, нећеш проћи“, паљене су аутомобилске гуме и дрва. Био је приметан велики број наоружаних људи, а чули су се и пуцњи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све ово, како открива извор „Блица“, Весељи је урадио уз подршку председника општина Србица и Глоговац, а наређење је дао и поред упозорења Сједињених Држава да то не чини.

Према информацијама Косовске полиције, из аутоматске пушке пуцао је извесни Рахим Геци из места Лауша, што је потврдио и Вучић.

– Извесни Рахим Геци је у селу Лауша пуцао из свог наоружања, ваљда да покаже да је много јак. Сад су организоване блокаде свуда. Ми знамо ко су и лица која учествују и ко су организатори. То само показује немоћ и да нису у стању да чују поруке мира и да чују да лаптоповима и књигама решавамо проблеме, а не оружјем – рекао је Вучић.

Потом је додао да је добио поруку да су Кфор и Косовска полиција одобрили одлазак у село Бање од првог тренутка.

– Покушаћемо околним путем, видећемо да ли ћемо стићи – рекао је он.

Протестима у Дреници придружио се и лично председник општине Србица Беким Јашари, иначе брат Адема Јашарија, терористе и једног од оснивача ОВК-а. На барикадама су били и посланици Нуредин Љуштаку и Беким Хаџију, и градоначелник Рамиз Љадовци.

Убрзо је стигла и одлука Владе Косова да се Вучићева посета селу Бање отказује из безбедносних разлога. И поред тога, председник Србије наставио је пут. Међутим, на путу Зубин Поток – Бање колону возила у којој је био зауставила је Косовска полиција. Вучић је лично разговарао са полицајцима који су му објаснили да су барикаде на само два километра одатле, а потом се наша делегацију вратила у Митровицу.

„Блиц“ је пре неколико месеци објавио фељтон „Досије Весељи“ у којем смо открили све злочине актуелног председника косовског парламента. Весељи је, како смо тада писали, две деценије први обавештајац међу Албанцима, завршио је курсеве терористичке обуке у Албанији, Немачкој и Швајцарској, а верује се да и данас контролише токове новца на КиМ, криминал, трговину дрогом, нафтом, као и да је одговорна за бројне ликвидације. Весељи је близак пријатељ косовског председника Хашима Тачија, кога је заменио и на челу странке ДПК. Иначе, и он, као и Тачи и Харадинај, били су противници оснивања Специјалног суда за злочине ОВК, тим пре што су јој сва тројица припадали.

Директор КБЦ Косовска Митровица Милан Ивановић оценио је јуче да протест ветерана ОВК на путу према селу Бање којим је председник Александар Вучић требало да прође показује нервозу Албанаца са циљем да се застраше Срби и поремети посета.

„Сами смо поставили границе“

Отказивање посете Вучића селу Бање је срамота за Приштину, јер је косовска влада управо на том месту поставила политичку границу између Србије и Косова – оценио је посланик опозиционог Демократског савеза Косова Љумир Абдиџику.

Он је рекао да су косовски лидери показали да Вучић не може у Дреницу, али да може у Митровицу.

– Какав понижавајући пораз пред целим светом. Ова посета је требало да буде забрањена широм Косова и да не буде дозвољена никада – написао је Абдиџику.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ