Свет

ШОК ЗА ЗАПАД: Руски специјалци се искрцали у Сирију

Русија је организовала војне вежбе великих размера у Средоземном мору у близини Сирије, укључујући и своје морнаричке и ваздухопловне снаге. Вежбе су одржане усред сталне ескалације тензија око сиријске провинције Идлиб, и претње САД-а да ће напасти Сирију.

Снимци које је објавило Министарство одбране Русије показују како се специјалне снаге руске морнарице опремљене најсавременијом техником и опремом искрцавају на обалу сиријске провинције Латакиа. У вежбама су коришћени хеликоптери, брза возила као и оклопна возила док су се снаге искрцавале из десантних амфибијских пловила под подршком десетина руских борбених авиона.

Спектакуларни приказ био је само део једнонедељне вежбе, за коју се каже да је прва такве врсте у овом делу Медитерана. Осим поморске пешадијске вежбе, у којој су војници не само показали своје вештине већ и практиковали заштиту руских бродова од саботажних активности, током вежби је извршено и бојево гађање.

Више од двадесет борбених бродова, укључујући крстарицу „Маршал Устинов“ и три фрегате, лансирале су противбродске ракете, као и крстареће ракете „калибар“. У маневрима су такође учествовали стратешки бомбардери Ту-160 и противподморнички авиони Ту-142, који су симулирали лансирање ракета.

У вежбама одржаним између 1. и 8. септембра, укључивале су и успостављање положака на територији под контролом симулираног непријатеља. Укупно је у вежбама учествовало 26 бродова из свих руских флота, укључујући две подморнице, као и 34 авиона.

Раније је портпарол Кремља објаснио да су вежбе делимично повезане са ситуацијом у провинцији Идлиб у Сирији.

„Идлиб је легло тероризма и ништа добро не може произаћи из тога, осим ако се не предузме акција“, рекао је Дмитриј Песков пред вежбе крајем августа, додајући да су неке „додатне мере безбедности“ оправдане.

Russian Special Forces train in Mediterranean Sea

Russian special forces took part in drills in the Mediterranean Sea, as seen in footage released by the Russian Ministry of Defence.

Posted by RT Play on Friday, September 7, 2018

Извор: Vostok

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ