Србија

Злочинци не мирују! Весељи планирао и нападе на Вучићеву колону!

Како је текла акција спречавања председника да посети Србе у селу Бање и ко је иза кулиса мобилисао ветеране ОВК да направе барикаде. Да је шеф државе наставио даље ка свом одредишту, избили би крвави немири

КОСОВСКИ Албанци покушали су данас да изазову немире с несагледивим последицама, чији је крајњи циљ био напад на колону с председником Александром Вучићем, који је кренуо у обилазак Срба у селу Бање, у околини Србице – сазнају „Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већ у раним јутарњим часовима, наоружани ветерани ОВК – које је мобилисао њихов бивши шеф а сада председник парламента у Приштини Кадри Весељи, чије је родно место управо највеће терористичко упориште, Дреница – на неколико места на путу којим је до села Бање требало да прође Вучић поставили су барикаде од балвана, тешке машинерије, запаљених гума…

Део „паклене сценографије“ Весељија и његових присталица, која је озбиљно могла да угрози живот шефа државе, били су и транспаренти на албанском језику, на којима се српски народ и председник Вучић оптужују за геноцид.

На барикадама су били и председници Србице, Глоговца и других општина злогласног дреничког краја, који је годинама био најекстремнија база ОВК и место где су почињени најстрашнији злочина против Срба. Раме уз раме с наоружаним ветеранима ОВК стајао је и градоначелник Србице Беким Јашари, брат Адема Јашарија, који је претио да ће председник Србије моћи да прође у тај део Косова само ако се, како је рекао, извини за почињене злочине?!

И поред информација да се са чак пет локација чују рафали, председник Вучић је наставио пут Бање, али је колону мало после 10 сати зауставила косовска полиција.

Шеф државе покушао је да преговара како би му се обезбедио пролаз, али су припадници КПС упорно понављали да имају наредбу своје владе да га не пусте. Обавестили су га да су блокаде на два километра испред њих и да није безбедно да настави пут.

Колико је ситуација била драматична, показује и то да је министар одбране Александар Вулин у једном тренутку, без објашњења, прекинуо гостовање на ТВ Пинк и напустио студио. Пре тога, он је саопштио да постоје информације о томе да се чују рафали на пет места на траси којом треба да прође председник.

– То чине наоружани ветерани терористичке ОВК, и за то одговорност сноси Весељи. То је све што имају. Сила. Сада се пуца пред очима целог света. Наоружани људи на КиМ сада пуцају – рекао је Вулин.

После расправе с косовском полицијом, колона са председником кренула је ка Косовској Митровици, а Вучић се телефоном обратио мештанима Бање, који су га слушали преко разгласа.

– Нећу никога позивати на пушке, али нећу дозволити никоме ни да се пушкама иживљава над српским народом. Жао ми је што су ме приштинске власти спречиле да дођем у ваше село. Нисам кренуо даље, јер нисам хтео да угрозим вас и вашу безбедност – рекао је Вучић, док поједини међу окупљенима, узнемирени целом ситуацијом и рафалима које су чули и током ноћи око села, нису крили сузе.

– Молимо да се држите ратнички, најснажније што можете. Помоћи ћемо колико можемо. Жао ми је што нисам могао да вам саопштим да сам донео одлуку у вези с вртићем у месту, да ћете ви и ваша деца да живите боље и да верујете у будућност. Надам се да ћемо се видети у бољим приликама – поручио је председник.

Док се на путу за Бање одвијала права драма, политички представници Приштине, који су још једном показали да им мир и компромис очигледно нису у интересу, слали су лицемерне поруке да су накнадно забранили посету дреничком крају „због безбедности грађана“.

Премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај рекао је да је одлука донета због сигурности грађана, а шеф дипломатије Беџет Пацоли тврди да је влада у Приштини за овакав потез добила и одобрење међународне заједнице.

Весељи је и данас наставио да провоцира, оптуживши Вучића да је „на Косово дошао са ратном реториком, против мирне будућности“. Он је признао да је дозвола за Вучићеву посету језеру Газиводе дошла после позива међународних партнера.

ТАЧИ: РАЗУМЕМ РЕВОЛТ ВЕТЕРАНА

ПРЕДСЕДНИК привремених институција у Приштини Хашим Тачи изразио је данас разумевање за, како је навео, оправдану реакцију ветерана ОВК против посете председника Вучића дреничком крају. Он је додао и да разуме и разочарање Срба у селу Бање због немогућности да се та посета реализује.

– Грађани Дренице само су показали да су бол и ратне ране још свежи. Међутим, када се трудимо за мир и помирење, протести и блокирање путева нам уопште не помажу – навео је Тачи на „Фејсбуку“.

НОВИНАРЕ ГАЂАЛИ ФЛАШАМА

АЛБАНЦИ у месту Војтеш, на путу из јужне Косовске Митровице ка Бањама, на барикади од запаљених гума, гађали су флашама и новинарску екипу Тањуга. Иако је било присутно неколико полицајаца, нашим колегама је речено да не могу да гарантују за њихову безбедност.

Нападнуте су и две репортерке Дојче велеа, али су успеле да се врате ка северу Косова уз помоћ локалног становништва и полиције. Сања Кљајић и Елона Елези паркирале су аутомобил српских регистарских ознака код Преказа, где су се у том тренутку налазиле јединице Кфора. Како је наведено, после повлачења међународних снага група од десетак демонстраната са барикада их је претећи окружила, говорећи да их „провоцирају“ таблицама, и тражила од Сање Кљајић да покаже личне документе пошто не говори албански.

СЕОСКЕ СТРАЖЕ И МИЛАНОВО ОБЕЋАЊЕ

МИЛАН Ковачевић, из села Бања, познат јавности као Милан са шајкачом, који је током претходне Вучићеве посете Косову поручио председнику да не напушта своје место и да му је само потребан трактор, потврдио је данас да су се у ноћи пред долазак шефа државе око села чули рафали, као и да мештани сваке вечери стражаре, јер су окружени Албанцима са свих страна, и да страхују од крађа имовине, које су учестале.

– Захвалан сам на помоћи коју сам добио, трактору, кравама и овцама, и не намеравам да напустим своје село. Хвала председнику. Све што је обећао он је испунио. Овде сам рођен и овде ћу остати до краја живота – рекао је Ковачевић.

 

Извор: Novosti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ