Србија

ДАЧИЋ: Тачи лаже, он не сме да се појави у Прешеву!

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је, гостујући на ТВ Пинк, да Хашим Тачи сигурно неће посетити Прешево, и да је то вест којом се скретала пажња са посете председника Србије Александра Вучића Космету

– Он сигурно неће посетити Прешево. Зато што је то била лажна вест која је била објављена да би скренула пажњу са успешне посете председника Вучића. У истом моменту се потврдило да је то лаж, зато што нема захтева за одобравање његове посете, а са друге стране поменуо је да ће доћи са комесаром Ханом. Ми смо одмах звали комесаров кабинет и сазнали да је он тада у Стразбуру, тако да је то једна велика лаж – казао је Дачић за Ново јутро Телевизије Пинк.

Како додаје, сам Тачи је јуче на једном састанку рекао да проблем за његов долазак представља пресуда и потерница, и то је тачно.
Коментаришући посету председника Србије Косову и Метохији, Дачић је рекао да мисли да је посета остварила свој циљ и да се јасно види политика Србије.

– То је и јасно из нашег досадашњег наступа, али је било битно да се то изговори на самом Косову и Метохији. Сад су сви видели да постоји наша искрена жеља да се дође до трајног решења које се заснива на компромису Срба и Албанаца. Да би се дошло до тог компромиса треба да се води дијалог и да се ствара једна атмосфера у друштву и код нас и код њих, да сви желе договор, и окретање позитивној агенди за будућност – истакао је Дачић.

Он је нагласио да Србија неће окренути леђа Србима који живе на Косову и Метохији.

– Мислим да, без обзира на то да ли ће доћи до неког трајног решења, или не, ми треба да наставимо са том политиком да помажемо ових десет општина у којима већину чине Срби и зато је битно да се његов говор односио и на економију и стварање услова да Срби тамо живе – казао је Дачић.

Како додаје, Србији је циљ да Срби остану да живе на Косову и Метохији, јер ако нема Срба, нема ни српског Косова, ту нема дилеме.
– Мислим да је посета испунила свој циљ, то се види и по реакцијама албанске стране, они очигледно нису могли да поднесу Вучићеве поруке. Међународна заједница је подржавала да Вучић иде на Косово управо због порука које је изнео, и од њихове стране има добрих реакција. Са друге стране, увек се јављају они којима смета што је Вучић отишао на Косово и сада измишљају ствари у његовом говору – рекао је Дачић.

Причајући о Газиводама, Дачић је рекао да је Србија у Газиводе уложила сваки динар и да се налазимо у апсурдној ситуацији.

– Србија је за ових петнаестак година вратила скоро пола милијарде долара кредита које је Косово искористило. Зашто? Зато што Србија сматра Косово делом Србије, и они се не буне што је тако, када треба да плаћа, али онда нема везе што смо ми финансирали, то је њихово – истакао је Дачић.

Према његовим речима, на Косову постоји више реалности.

– Једна реалност је реалност Срба који живе на северу Косова, а друга су Срби који живе у енклавама – оценио је Дачић.

Коментаришући посету Рона Џонсона и односе Србије и Америке, Дачић је рекао да се показало да је потпуно промењена позиција САД-а, у том смислу да се даје могућност да се дође до, како они кажу, креативног решења које би донело неки трајни мир.
– У том смислу на Џонсона треба гледати као на човека који је у блиским односима са Весом Мичелом, и они су заједно на томе радили. Наш је интерес да успоставимо што боље односе са САД-ом – рекао је Дачић и додао да руска позиција јача позицију Русије.

– Србија без Русије, у овом тренутку, нема јаку позицију у УН, јер улазак Косова у УН не спречава Србија, већ Русија и Кина тиме што ће ставити вето у савету Безбедности. Ако желимо да радимо да Косово не уђе у Интерпол, да не уђе у УНЕСЦО, ми то не можемо без Русије – оценио је Дачић.

Поводом поређења Милошевићевог говора на Газиместану и Вучићевог у Косовској Митровици, Дачић је рекао да ти говори не могу да се пореде.

– Непримерено је да се пореде ти говори, јер је потпуно другачији историјски контекст у којима су говори одржани – казао је Дачић.

 

Извор: Informer.rs/Pink.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ