Србија

ДАЧИЋ: Тачи лаже, он не сме да се појави у Прешеву!

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је, гостујући на ТВ Пинк, да Хашим Тачи сигурно неће посетити Прешево, и да је то вест којом се скретала пажња са посете председника Србије Александра Вучића Космету

– Он сигурно неће посетити Прешево. Зато што је то била лажна вест која је била објављена да би скренула пажњу са успешне посете председника Вучића. У истом моменту се потврдило да је то лаж, зато што нема захтева за одобравање његове посете, а са друге стране поменуо је да ће доћи са комесаром Ханом. Ми смо одмах звали комесаров кабинет и сазнали да је он тада у Стразбуру, тако да је то једна велика лаж – казао је Дачић за Ново јутро Телевизије Пинк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како додаје, сам Тачи је јуче на једном састанку рекао да проблем за његов долазак представља пресуда и потерница, и то је тачно.
Коментаришући посету председника Србије Косову и Метохији, Дачић је рекао да мисли да је посета остварила свој циљ и да се јасно види политика Србије.

– То је и јасно из нашег досадашњег наступа, али је било битно да се то изговори на самом Косову и Метохији. Сад су сви видели да постоји наша искрена жеља да се дође до трајног решења које се заснива на компромису Срба и Албанаца. Да би се дошло до тог компромиса треба да се води дијалог и да се ствара једна атмосфера у друштву и код нас и код њих, да сви желе договор, и окретање позитивној агенди за будућност – истакао је Дачић.

Он је нагласио да Србија неће окренути леђа Србима који живе на Косову и Метохији.

– Мислим да, без обзира на то да ли ће доћи до неког трајног решења, или не, ми треба да наставимо са том политиком да помажемо ових десет општина у којима већину чине Срби и зато је битно да се његов говор односио и на економију и стварање услова да Срби тамо живе – казао је Дачић.

Како додаје, Србији је циљ да Срби остану да живе на Косову и Метохији, јер ако нема Срба, нема ни српског Косова, ту нема дилеме.
– Мислим да је посета испунила свој циљ, то се види и по реакцијама албанске стране, они очигледно нису могли да поднесу Вучићеве поруке. Међународна заједница је подржавала да Вучић иде на Косово управо због порука које је изнео, и од њихове стране има добрих реакција. Са друге стране, увек се јављају они којима смета што је Вучић отишао на Косово и сада измишљају ствари у његовом говору – рекао је Дачић.

Причајући о Газиводама, Дачић је рекао да је Србија у Газиводе уложила сваки динар и да се налазимо у апсурдној ситуацији.

– Србија је за ових петнаестак година вратила скоро пола милијарде долара кредита које је Косово искористило. Зашто? Зато што Србија сматра Косово делом Србије, и они се не буне што је тако, када треба да плаћа, али онда нема везе што смо ми финансирали, то је њихово – истакао је Дачић.

Према његовим речима, на Косову постоји више реалности.

– Једна реалност је реалност Срба који живе на северу Косова, а друга су Срби који живе у енклавама – оценио је Дачић.

Коментаришући посету Рона Џонсона и односе Србије и Америке, Дачић је рекао да се показало да је потпуно промењена позиција САД-а, у том смислу да се даје могућност да се дође до, како они кажу, креативног решења које би донело неки трајни мир.
– У том смислу на Џонсона треба гледати као на човека који је у блиским односима са Весом Мичелом, и они су заједно на томе радили. Наш је интерес да успоставимо што боље односе са САД-ом – рекао је Дачић и додао да руска позиција јача позицију Русије.

– Србија без Русије, у овом тренутку, нема јаку позицију у УН, јер улазак Косова у УН не спречава Србија, већ Русија и Кина тиме што ће ставити вето у савету Безбедности. Ако желимо да радимо да Косово не уђе у Интерпол, да не уђе у УНЕСЦО, ми то не можемо без Русије – оценио је Дачић.

Поводом поређења Милошевићевог говора на Газиместану и Вучићевог у Косовској Митровици, Дачић је рекао да ти говори не могу да се пореде.

– Непримерено је да се пореде ти говори, јер је потпуно другачији историјски контекст у којима су говори одржани – казао је Дачић.

 

Извор: Informer.rs/Pink.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ