Србија

Нико не реагује! ДАНАС ЈЕ НАЈАВЉЕНО НОВО КОМАДАЊЕ СРБИЈЕ!?

Само дан после сусрета председника Србије Александра Вучића са Србима на Косову и Метохији, које су приштински медији оценили као „поткопавање државе Косова“ и „понижавање Приштине“, косовски председник Хашим Тачи је покушао да се реваншира.

Хашим Тачи се данас у Приштини састао са званичницима такозване „Прешевске долине“, односно са албанским представницима три општине на југу Србије, где су због бојкота пописа становништва од стране Албанаца они засигурно већина само у Прешеву. Исход састанка је покушај косовског председника да легитимише своју тезу о такозваној корекцији границе тако што ће тај врућ кромпир пребацити на одлучивање парламенту у Приштини.

 

Албанци с југа Србије су, како је пренела приштинска „Газета експрес“, позвали парламент на усвајање резолуције која ће омогућити њихово „уједињење са Косовом“.

„Следећих дана ћемо да се састанемо са шефовима парламентарних група и од њих ћемо да затражимо да покрену ову седницу што је пре могуће“, рекао је градоначелник Прешева Шћиприм Арифи на заједничкој конференцији с Тачијем.

Званичници у Београду нису се тим поводом оглашавали. Како је Спутњику речено, има више разлога због чега не треба реаговати на прву лопту, а не би и да Албанцима дају повод за полемику коју прижељкују.

За професора Међународног права на факултету у Косовској Митровици Дејана Мировића састанак Тачија и представника такозване „Прешевске долине“ је дрска провокација.

„Мислим да је то стварно скандалозно. Косово није члан УН и једна непризната територија која је у Србији аутономна област позива други део српске државе на некакве преговоре. Стварно, што је много много је“, каже Мировић за Спутњик.

Он сматра да су се бриселски преговори о косовском питању нашли у маказицама између немачке и америчке политике.

„Видимо да Американци као да пристају на поделу. Мислим да је, с обзиром на ову најновију и друге провокације које се дешавају, право решење да ми ипак мало закочимо тај процес преговарања и да се посветимо нечему што се зове помоћ нашем народу на Косову и Метохији“, оценио је Мировић.

На обраћање Тачија и Арифија, одмах је, међутим, реаговао косовски премијер Рамуш Харадинај који је за хрватску РТЛ телевизију поновио свој став по питању мењања граница.

„Ове границе нису баш најправедније, али с оваквим су се границама завршили ратови. Отварање граница означило би нови рат. Ја као представник Косова и Албанаца нисам спреман за нови рат за територију“, поручио је Харадинај који је на питање о Прешеву рекао да је то територија Србије и да је „то истина“.

А на питање да ли је Тачи прекорачио овлашћења изјавом о корекцији граница, Харадинај је рекао да то може да се гледа као одговор на реторику Београда који је често спомињао поделу и север Косова.

А шта о Тачијевом потезу мисли косовски парламент биће познато наредних дана када са шефовима посланичких група буду разговарали Албанци из такозване Прешевске долине, на челу са Арифијем.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ