Србија

ВЕЛИКА ОПАСНОСТ ЗА ВУЧИЋА: Ова група би…

Тренутно нису јаки, али би могли да буду.

Уколико би Савез за Србију формирао заједничку посланичку групу у Скупштини, био би најјача опозициона снага и друга по величини у републичком парламенту. У овом тренутку СЗС подржавају бар 22 посланика, а у случају позитивног исхода преговора који се воде са још Тадићевом партијом, њихов посланички клуб могао би да броји 31 парламентарца.

 

Наспрам 104 посланика колико СНС има у Скупштини Србије, то и није импозантна бројка, али је много времена прошло откако је нека опозициона посланичка група имала толико чланова. Ипак, питање је да ли ће странке које су се пре неколико дана удружиле у Савез за Србију уопште желети да се обједине и у парламенту.

Део опозиционих посланика који су сада чланови СЗС то не подржавају, углавном из техничких разлога, а део и зато што се нису сложили са уласком своје странке у нови савез“.

Један од њих је и Радослав Милојичић Кена, који се на Главном одбору ДС-а противио чланству демократа у СЗС. Из његове изјаве може се закључити да не би ушао у посланички клуб новог опозиционог савеза.

– Ја сам изабран на листи ДС-а и до краја мандата ћу заступати ставове демократа у Скупштини Србије. Свако ко има другачије идеје, срећан му пут – наводи Милојичић.

Незванично се може чути да ни остали посланици ДС-а који су били против уласка те странке у СЗС (најмање пет) не би ушли у његов посланички клуб. То је случај са Драгољубом Мићуновићем, Наташом Вучковић, Горданом Чомић и Мајом Виденовић.

Остали посланици демократа такође сматрају да не треба формирати посланички клуб СЗС, али из техничких разлога.

– Посланици из четири посланичке групе су чланови странака које чине Савез и било би боље да тако и остане, јер тако имамо више времена за дискусију. Сваки шеф посланичке групе има 20 минута за излагање на седницама. Боље да онда имамо четири пута по 20 минута – наводи извор из ДС.

„Циљеви СЗС су амбициознији од 30 посланика“

Против формирања једне посланичке групе је и Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке. Она каже да у Скупштину нису ушли као СЗС и да треба сачекати наредне изборе.

– Не желимо да личимо на напредњаке, који су иступили из СРС и формирали своју посланичку групу. Деловаћемо самостално, али бићемо уједињени – наводи Ивићева.

У Покрету „Двери“ наводе да до сада уопште није било речи о заједничкој посланичкој групи Савеза за Србију.

– Све што се буде дешавало у наредном периоду, као и до сада, биће предмет одлука страначких органа Покрета, а потом и одлука Председништва СЗС који одлуке доноси консензусом свих чланица Савеза – наводе у Дверима.

Посланик Ђорђе Вукадиновић, који је близак Савезу, сматра да не би било сврсисходно правити једну посланичку групу, иако би се тиме, због њене величине, послала снажна политичка порука.

– Подржавам то, али тек после следећих избора. До тада је потребна боља комуникација и координација опозиционих посланичких група, јер до сада то није било сјајно. Са четири посланичка клуба боље ће се користити капацитети које имамо. Иако група од тридесетак посланика звучи добро, циљеви СЗС су амбициознији од те бројке – наводи Вукадиновић.

„Не бих одбила посланичку групу СЗС“

За разлику од њих посланица Мариника Тепић, која је на оснивачкој скупштини СЗС била гост, каже да не би одбила прикључење посланичкој групи СЗС.

– Уколико би дошло до такве некакве идеје, подржала бих је. Међутим, ствар је процене да ли је боље да се они који подржавају Савез сакупе у једну посланичку групу, или је боље да их има више, а које подржавају његове идеје. У првом случају добило би се више времена за расправу за целу групу, док би у другом случају више времена добили шефови посланичких група и предлагачи тако да, наводи, и једна и друга опција имају своје предноси и мане – објашањава Тепићева.

Преговори СЗС и Тадићевог СДС

Можда је у овом тренутку тешко говорити о снази СЗС у Скупштини Србије. Када би се само сабрао број посланика који су чланови странака осниваче тог опозиционог савеза, његова посланичка група имала би 27 чланова.

Међутим, бар пет посланика ДС је против чланства те странке у Савезу и није искључено да не би ушли у ту посланичку групу. У том случај СЗС у републичком парламенту имао би 22 посланика.

Ипак, према сазнањима, воде се озбиљни разговори о уласку СДС Бориса Тадића у Савез за Србију и у случају да буде постигнут договор нова опозициона снага у Скупштини могла би да има 31 посланика.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ