Свет Србија

ЖЕЛИТЕ ДА ПРОМЕНИТЕ ДРЖАВЉАНСТВО, САДА МОЖЕТЕ: У овим земљама можете КУПИТИ ПАСОШ!

Процена је да ова индустрија на глобалном нивоу вреди две милијарде долара. Протеклих година у свету је забележен процват једне индустрије.

Државе у замену за инвестиције нуде заинтересованим да купе држављанство или макар дозволу боравка. На ово је упозорио ММФ, према чијим подацима у људи у оваквим геополитичким условима теже да нађу политички или економски безбедно место.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наравно ту је увек и погодност нижих пореза и куповине некретнина. Иако је тренд примећен недавно, неке земље ову услугу нуде већ деценијама. Ст. Китс & Невис, мала држава од два острва у Карибима то ради од 1984. године.

На листи земаља доминирају карибске и европске земље, али се куповина држављанства може добити и у Канади, САД, Аустралији, Сингапуру и Новом Зеланду. На врхи листе земаља су оне које нуде „економско држављанство“ које је добија после минималног времена.

Оне бележе и значајан раст прихода по овом основу. Најјефтиније држављанство нуди Доминакнска република са свега 100.000 долара. После ових земаља следе оне које нуде боравиштен за одређену цену и ту су САД и Велика Британија, у којма је то могуће од 1990. године.

Ова услуга може значајно допринети повећању инвестиција, па су тако Ст. Китс & Невис 2013. сваки четврти долар приходовали на овај начин. Процене су да је само годину дана касније та индустрија вредела две милијарде долара на светском нивоу. Исте године Португал је по овом основу приходовао 13 одсто БДП.

За неке је боравак породица у САД или Британији велика ствар, а некима је битно да могу да путују без виза. Кипар и Малта нуде такве програме. Увек, међутим постоји питање транспарентности ових програма, као и безбедности, али и претеране зависности неких земаља од ових прихода.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Newsweek

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ