Свет Србија

Арно Гујон НЕПОКОЛЕБЉИВ: И поред прљавих претњи НЕЋЕ ОДУСТАТИ од Срба, Макрон МОРА да реагује!

О скандалу обавештене међународне институције и амбасаде

Француски хуманитарац Арно Гујон , коме је полиција лажне државе Косово пре три дана без икаквог образложења забранила улазак у покрајину на неодређено време, каже да се није уплашио и да је о овом скандалу већ обавестио све међународне институције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гујон наглашава да су му Албанци забранили улазак на Косово само зато што се бави хуманитарним радом и да је то недопустиво.

– О овом скандалу већ сам обавестио амбасаде француске у Београду и Приштини, али и француску јавност и парламент. Ја сам француски држављанин и држава Француска мора да реагује! Председник Макрон мора да ми обезбеди да уђем на Косово! – наглашава Гујон.

Арно Гујон наводи да му је један посланик из партије Емануела Макрона обећао помоћ.

– Тај посланик ће ових дана тражити да комисија за спољну политику парламента испита случај и утврди зашто ми је без разлога и објашњења забрањен улаз на Косово. Нећу одустати од борбе! Албанци су ми забранили улаз само зато што се бавим хуманитарним радом. То је недопустиво! Рок за жалбу је осам дана. Искористићу сва легална средства која су ми на располагању. Куцаћу на сва врата. Нећу се смирити док не будем могао поново да упалим свећу у Високим Дечанима, где сам се крстио, да пољубим икону пресвете Богородице у манастиру Грачаница, у ком сам запросио супругу, и да видим кумове, побратиме и пријатеље у Новом Брду, Бањама, Црколезу, Штрпцу и осталим местима у којима живе Срби – истиче Гујон.

Француски хуманитарац објашњава да је у недељу, кад му је забрањен улазак на Косово, кренуо у село Перковце код Новог Брда како би са владиком Теодосијем присуствовао отварању фарме живине вредне 50.000 евра.

– Кад сам на прелазу Мердаре царинику дао српску личну карту, а само њу користим од 2015. године, рекао ми је да изађем из аутомобила. Потом је наредио полицајцу да ми стави лисице и да ме приведе. Међутим, тај полицајац, пошто је Србин, одбио је да ми стави лисице. Спровео ме је у службене просторије. Тамо су ме претресали и испитивали три сата… – каже Гујон.

Према његовим речима, полицајци су му у једном тренутку рекли да стиже „специјална екипа“ из Приштине.

– Помислио сам да долазе да ме воде у притвор. Међутим, појавили су се чланови косовске обавештајне службе. Опет су ме испитивали. Интересовао их је мој хуманитарни рад, коме помажем, зашто… А онда су ме питали о текстовима у листу “Фигаро” у којима сам причао о нехуманим условима у којима живе Срби, Горанци, Роми на Косову и о документарцуна француској телевизији о кршењу људских права на Космету. Постајали су све непријатнији. На крају су ми рекли: „Пошто ти прљаш нас у Француској, ми ћемо да упрљамо тебе, твоју личност, породицу и имиџ на сваки могући начин, преко свих могућих канала“. Ова претња ми није звучала нимало пријатно, деловала је озбиљно… – упозорава Гујон.

 

Извор: Srbija Danas/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ