Србија

Историчари тврде: Албанци ће жалити што су се одвојили од Србије

Вучић покушава да промени парадигму понашања читаве нације. Можда је време да почнемо да добијамо у миру.

Србија не сме да престане с покушајима да пронађе решење за косовско питање, оцењује у интервјуу историчар Предраг Марковић. Он истиче да је време да наша држава почне да добија у миру, а прогнозира и да ће Албанци једног дана – када будемо обећана земља – жалити што су се одвојили од заједничког живота са Србијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како видите поруке председника Александра Вучића које је упутио с КиМ током викенда, а које се у најкраћем могу сажети са – победићемо без крви, оружја и мртвих?

– Вучић покушава да промени парадигму понашања читаве нације. Добрица Ћосић је давно рекао да ми побеђујемо у рату и губимо у миру. Можда је време да почнемо да добијамо у миру. За такве победе морамо да ојачамо не само привреду него и све институције. Посебно је важно да подигнемо степен политичке културе и слободе. Србија је била најјача око 1910. године, не само што је била у привредном узлету, већ и магнет за стране раднике и инвестиције. Она је била и најслободнија и најдемократскија земља источно од Швајцарске. То је била земља у којој је краљ Петар са симпатијама махао студентима који су демонстрирали против њега.

С друге стране, рекао је и да смо далеко од било каквог решења за Косова, те да велике силе, попут Немачке, нису за разграничење. Има ли изгледа да се питање Косова реши у скорије време и је ли, по вама, разграничење најбезболније решење?

– Наше је да покушавамо. Постоји један глупав аргумент неких западних сила по коме би разграничење на Косову отворило Пандорину кутију осталих граница на западном Балкану. Када су рушили и тровали Србију 1999. године, говорили су да је Косово јединствен случај. Зашто сада и разграничење или неки други српско-албански договор не би били јединствен случај?

Да ли вам се чини да се мења однос великих сила према косовском питању? Став САД никада није, рекло би се, био повољнији по нашу страну, они чак остављају простор за „корекцију граница“.

– Проблем с великим силама је што су оне као танкери. То су велики бродови који врло тешко скрећу са задатог правца. Ми морамо да убедимо велике западне силе да ово није 1999. Не треба превише очекивати од неколико стидљивих изјава које могу да буду и пробни балони. Можда је то ипак почетак промене става земаља које су у огњу и крви стварале фантомску државу Косово.

Годинама смо слушали да је Косово „срце Србије“ и „најскупља српска реч“, ви сте једном казали да Косово није изгубљено и да ћемо га једном „купити“… Шта је нама данас заправо Космет?

– Косово је рана непреболна. Међутим, као и са личним траумама, морамо да је превазиђемо. Када будемо довољно успешни, када будемо обећана земља, сами Албанци ће зажалити што су напустили заједнички живот са Србијом.

 

Извор: Srbija Danas/Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ