Свет

Озбиљно упозорење: „Тотални сукоб у Сирији довешће до хуманитарног кошмара какав није још виђен“

Гутереш је казао да је јасно да „садашња ситуација у Идлбиу није одржива и да присуство терористичких група не може бити толерисано“

Генерални секретар УН Антонио Гутереш апеловао је на све стране које су директно или индиректно укључене у конфликт у Сирији, посебно на Иран, Русију и Турску, да заштите цивиле и избегну „крвопролиће“ у последњем великом упоришту побуњеника Идлибу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да би тотални сукоб у Идлибу „довео до хуманитарног кошмара какав није још виђен у крвавом сиријском конфликту“, преноси АП.

Гутереш је казао да је јасно да „садашња ситуација у Идлбиу није одржива и да присуство терористичких група не може бити толерисано“, али да је посебно важно да Иран, Русија и Сирија „нађу начин да изолују групе терориста и створе ситуацију у којој неће цивили платити цену решења проблема у Идлибу“.

У међувремену, америчка амбасадорка у УН Ники Хејли оптужила је сиријског председника Башара ал Асада и његове савезнике Русију и Иран да су „разорили“ последње веће упориште побуњеника у Идлибу. Она је поново упозорила Асада и његове савезнике да би САД сматрале сваки напад на Идлиб „безобзирним“ и да би његове последице биле врло тешке, наводи АП.

С друге стране, стални представник Русије у УН Василиј Небензја рекао да је би Запад требало да прекине са својом политиком уцена према влади Сирије.

– Не сме бити места за политику уцена које многе западне земље заступају – рекао је Небензја, истичући да те земље обећавају храну, а заузврат траже промену режима у Сирији, преноси ТАС С.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ