Србија

„Прешевска долина“ не постоји: Станковић уверава да нема претње од оружаног сукоба на југу Србије

У географском, административном или било ком другом смислу, тај термин не постоји, наводи председник координационог тела за југ Србије

Југу централне Србије не прети никакав оружани сукоб, изјавио је председник координационог тела Зоран Станковић и категорички тврди да рата на том простору неће бити упркос сталним најавама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овако председник координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу за Новости од среде коментарише ситуацију и подизање тензија у јавности, а након вести да су Албанци из те три општине затражили да скупштина у Приштини донесе резолуцију којим би подржала њихов захтев за припајање Косову.

Станковић у интервјуу Новостима напомиње да српске безбедносне структуре добро обављају своје дужности, и подсећа да приче о припајању потенцирају „неки који се позивају на нелегални референдум из 1992“, али подсећа и да су они изгубили изборе у све три општине.

– Народ им је показао шта мисли, а та несигурност, која се потенцира и у медијима, доноси штету јер спречава долазак инвеститора, који траже политичку и безбедносну стабилност – каже Станковић.

Напомиње и да је термин „прешевска долина“, који потенцирају у причи о припајању косовски председник Хашим Тачи и неки представници Албанаца са југа централне Србије, у ствари политички, а да у географском, административном или било ком другом смислу, тај термин не постоји.

– Општине Бујановац и Прешево припадају Пчињском округу, а Медвеђа Јабланичком“, подсећа Станковић и додаје да су Албанци за тај део Србије прво користили термин „источно Косово“, а после оружане побуне 2000/01. променили су га у „прешевска долина“.

Каже да се у међувремену та термин одомаћио чак и код неких људи на државним функцијама, због чега упозорава да се мора веома добро проучити термини који се употребљавају. Станковић наводи и да су у Медвеђи Срби доминантно становништво, а да је у Прешеву обрнуто, те да прецизних података нема, јер су 2011. Албанци одбили да учествују у попису.

– Ми смо с експертима из Америке, Британије и Македоније урадили процену становништва , али не и етничке структуре, јер за нас она није кључна. Поента нашег рада је да свим грађанима у овим општинама омогућимо да живе боље и да остваре своја права – поручује.

Упитан да ли је тачна тврда да Албанци и Срби не могу да живе једни с другима, али да морају да живе једни поред других, Станковић наводи да од кад је на функцији у Координационом телу није било међунационалних инцидената, а да је тренутно у све три општине на власти коалиција српских и албанских странака.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ