Свет

Језиво упозорење научника: Рак је највећи убица на свету, од канцера ће у 2018. години умрети скоро 10 милиона људи

Фото: Pixabay.com

Мушкарци имају 20 одсто веће шансе да оболе од рака од жена, док је стопа смртноости код мушког пола 50 одсто већа

Број људи широм света који болују из канцера из дана у дан је све већи, а научници предвиђају да ће црни скор у 2018. години достићи 18,1 милион новооболелих и 9,6 милиона преминулих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До краја овог века рак ће бити највећи светски убица и највећа баријера за продужавање људског века, показује извештај Светске здравствене организације и Агенције за истраживање рака.

Истраживачи користе податке из 185 држава и према њима ће сваки пети мушкарац и свака шеста жена оболети од рака током живота, док ће сваки осми мушкарац и свака 11. жена од њега и умрети.

Разлози за све већи број оболелих су бројни, а један од њих је и повећан брј људи на планети који самим тим вуче и већи број оболелих. Такође, популација је све старија, а ризик за добијање канцера расте са годинама.

Вероватноћа да ће неко да оболи од рака зависи и од дела света у ком живи. Више од половине нових случајева забележено је у Азији, дому 60 одсто светске популације. У Америци од рака болује 21 одсто нације, док 14 одсто умире од ове болести, а у Европи је тај однос нешто гори, па на 23,4 одсто оболеих има 20,3 одсто умрлих.

Добра вст је да се превенција исплати. Државе са израженом свешћу и кампањама које подтичу превентивне прегледе, престанк пушења и остале здраве навике иммају забележн смањен број појединих врста ове болести.

У земљама са јаким економијама број канцера насталих због сиромаштва и инфекција се смањује, али се зато повећава број оних који зависе од начина живота, као што су конзумкирање алколоха и гојазност.

Плућа, дојке и дебело црево су најосетљивији органи када је у питању рак. Канцер плућа је један од најсмртоноснијих, од њега умре 18.4 одсто свих оболелих. Рак дебелог црева је други на списку. Од рака желуца умре 783.000 људи годишње, а од рака јетре 782.000.

Мушкарци имају 20 одсто веће шансе да оболе од рака од жена, док је стопа смртноости код мушког пола 50 одсто већа. Рак плућа је најчешћи облик рака код мушкараца и од њега оболи 14,5 одсто јачег пола, а само 8,4 одсто жена. У стопу га, по смртности, прате рак простате, дебелог црева, јетре и желуца.

Код жена је најчешће дијагностикован рак дојке. Једна од четири жене која оболи од канцера оболи баш од ове врсте. Добра страна је да уколико се открије рано, овај рак може да буде излечив. Жене оболевају и од рака плућа, дебелог црева и јајника.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ