Србија

Кинези чврсто уз Србију: Разматрају РАЗГРАНИЧЕЊЕ, због ПУТА СВИЛЕ потребна стабилност на Балкану

Кини одговара миран Балкан

Кинезима треба миран и стабилан Балкан како би њихова иницијатива „Један појас – један пут“ несметано функционисала, због чега су спремани да подрже план „велике Србије“.

Бизнис пре свега

Поред тога, Пекинг чврсто стоји на страни Београда у решењу косовског проблема, а у крајњој линији, спреман је да размотри и идеју прекрајања граница која би задовољила интересе обе стране, те напослетку била трајна гаранција мира.

Томе све више у прилог иде и отопљавање односа на линији Москва – Вашингтон, који наговештава да би једино разграничење Срба и Албанаца, као два највећа народа на Балкану, донело стабилност.

– Оно што су руски и амерички стратези детаљно анализирали, сматрајући да стварање великих држава Срба и Албанаца може донети бољитак на Балкану одговара и Кинезима, којима је најважније да нема препрека њиховом даљем трговинском излазу ка Европи – наводе саговорници.

Економске и привредне планове не крију ни кинески званичници, који често посећују Србију са идејом о проналаску партнера за пројекте у које би могли да инвестирају, а све са једним циљем – ширење свог економског утицаја на Европу.

Министар трговине Расим Љајић за Српски телеграф каже да Кини сигурно одговара миран Балкан.

– Мислим да је та оцена прилично тачна. Кинези своје интересе у региону више базирају на економији него на политици. И то је крајње здрав приступ. Ми имамо срећу да се налазимо на такозваном путу свиле, као транзитна тачка за превоз роба из Кине преко луке у Солуну до Београда, а одавде железницом до централне и југоисточне Европе. Да би се сви пројекти из механизма16+1 реализовали, потребна је политичка стабилност и мир у региону. Зато ће Кина прихватити сваки договор супростављених страна у региону.

Новинар Миломир Марић истиче да се Кинези намећу као највећи инвеститори, не само у Србији, него и у централној Европи.

Према његовим речима, Албанија и Кина су биле у добрим односима за време културне револуције Кине, кад је Албанија прекинула дипломатске односе са Совјетским Савезом, а Кина јој је помогла да превазиђе тај период. Данас је, како каже, Албанија фаворит Запада, док се Пекинг окренуо према Србији.

 

Извор: Srbija Danas/Srpski telegraf

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ