Србија

Кинези чврсто уз Србију: Разматрају РАЗГРАНИЧЕЊЕ, због ПУТА СВИЛЕ потребна стабилност на Балкану

Кини одговара миран Балкан

Кинезима треба миран и стабилан Балкан како би њихова иницијатива „Један појас – један пут“ несметано функционисала, због чега су спремани да подрже план „велике Србије“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бизнис пре свега

Поред тога, Пекинг чврсто стоји на страни Београда у решењу косовског проблема, а у крајњој линији, спреман је да размотри и идеју прекрајања граница која би задовољила интересе обе стране, те напослетку била трајна гаранција мира.

Томе све више у прилог иде и отопљавање односа на линији Москва – Вашингтон, који наговештава да би једино разграничење Срба и Албанаца, као два највећа народа на Балкану, донело стабилност.

– Оно што су руски и амерички стратези детаљно анализирали, сматрајући да стварање великих држава Срба и Албанаца може донети бољитак на Балкану одговара и Кинезима, којима је најважније да нема препрека њиховом даљем трговинском излазу ка Европи – наводе саговорници.

Економске и привредне планове не крију ни кинески званичници, који често посећују Србију са идејом о проналаску партнера за пројекте у које би могли да инвестирају, а све са једним циљем – ширење свог економског утицаја на Европу.

Министар трговине Расим Љајић за Српски телеграф каже да Кини сигурно одговара миран Балкан.

– Мислим да је та оцена прилично тачна. Кинези своје интересе у региону више базирају на економији него на политици. И то је крајње здрав приступ. Ми имамо срећу да се налазимо на такозваном путу свиле, као транзитна тачка за превоз роба из Кине преко луке у Солуну до Београда, а одавде железницом до централне и југоисточне Европе. Да би се сви пројекти из механизма16+1 реализовали, потребна је политичка стабилност и мир у региону. Зато ће Кина прихватити сваки договор супростављених страна у региону.

Новинар Миломир Марић истиче да се Кинези намећу као највећи инвеститори, не само у Србији, него и у централној Европи.

Према његовим речима, Албанија и Кина су биле у добрим односима за време културне револуције Кине, кад је Албанија прекинула дипломатске односе са Совјетским Савезом, а Кина јој је помогла да превазиђе тај период. Данас је, како каже, Албанија фаворит Запада, док се Пекинг окренуо према Србији.

 

Извор: Srbija Danas/Srpski telegraf

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ