Свет

Европски парламент казнио Мађарску! Орбан: Брисел жели да пошаље војнике који ће пустити мигранте у нашу земљу

Орбан је казао да очекује „озбиљну правну дебату“ у вези с овом одлуком

Мађарски премијер Виктор Орбан данас је изјавио да Европска унија настоји да Мађарској одузме право да штити сопствене границе.

– Они желе да из Брисела овамо пошаљу плаћене војнике који ће пуштати мигранте (у Мађарску) – рекао је Орбан за државни „Кошут радио“, преноси МТИ.

У вези са извештајем европске посланице из Холандије Јудит Саргентини који је Европски парламент усвојио у среду, Орбан је казао да дисциплински процес покренут тим извештајем не представља „никакву опасност“ по Мађарску.

По Орбановом мишљењу, извештај је мотивисан „ултиматумом“ Европи који је немачка канцеларка Ангела Меркел изнела на састанку с француским председником Емануелом Макроном, по којем би земље које се налазе на ободу европског блока требало да се одрекну неких од надлежности у контроли границе и предају их Бриселу.

– План је да, уколико не могу да присиле Мађарску да прими мигранте, они ће земљи одузети право на контролу сопствених граница. Они желе да жигошу Мађарску и желе да ослабе отпор Мађарске – поручио је Орбан.

Ројтерс је пренео да је он у истом интервјуу навео да ће мађарска влада у понедељак донети одлуку о правним корацима које ће предузети како би се супротставила одлуци Европског парламента о покретању казнене процедуре против Будимпеште због омаловажавања демократских стандарда ЕУ.

Орбан је казао да очекује „озбиљну правну дебату“ у вези с овом одлуком.

Подсећа се да је Европски парламент у среду изгласао санкције Мађарској због омаловажавања правила ЕУ у погледу демократије, грађанских права и корупције.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ