Свет

Источна Америка пред катастрофом: Ураган Флоренс потапа обалу, у опасности 10 милиона људи

Очекује се надолазак мора и до 13 метара

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Процењује се да ће три милиона људи остати без струје, док су надлежни раније упозорили становнике да одмах напусте своје домове и да се не играју са једним од најопаснијих урагана који ће погодити САД.

9.40 – ЈЕЗИВ СНИМАК ПОПЛАВА

Ураган Флоренс донео је обилне поплаве, а на овом снимку види се докле је вода стигла.

9.30 – ДОК УРАГАН БЕСНИ, ТРАМП ТВИТУЈЕ О ПОРТОРИКУ

Док ураган прави све више проблема источној обали САД, председник Доналд Трамп твитује о нечему другом. Наиме, ниједан од његова последња твита није о Флоренс, већ о томе како је број мртвих у Порторику у налету урагана Марија измишљен али и о новој књизи.

9.20 – 200.000 ЉУДИ ОСТАЛО БЕЗ СТРУЈЕ

Скоро 200.000 људи остало је без струје док ураган Флоренс потапа источну обалу САД. Надлежни упозоравају да ће бити све горе.

8.55 – ОЛУЈА ОДНОСИ КРОВОВЕ

Снажни ветрови односе све више кровова у овом делу САД. Тако је и кров са једне бензинске станице одлетео пред налетом урагана.

8.40 – ОТКАЗАНИ ЛЕТОВИ

Око 1.200 авионских летова је отказано, док приватни метеоролози процењују економску штету у распону од десет до 60 милијарди долара.

8.30 – ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ У СЕВЕРНОЈ И ЈУЖНОЈ КАРОЛИНИ, ОЧЕКУЈЕ СЕ ДО 100 ЦЕНТИМЕТАРА КИШЕ

Државе на источној обали САД боре се са обилним падавинама пред налетом урагана. Надлежни упозоравају на опасност од плимских таласа, односно надоласка мора, који су узрок смрти око 49 одсто жртава урагана у САД.

8.10 – УРАГАН ЈЕ САДА КАТЕГОРИЈЕ ЈЕДАН, АЛИ И ДАЉЕ ПРЕДСТАВЉА ОПАСНОСТ

Национални центар за ураган објавио је да олуја ослабила на категорију један, а да брзина ветра износи 150 км/х.

Међутим, ово се односи само на брзину ветра, па надлежни и даље упозоравају на опасне услове по живот људи, преноси Би-Би-Си.

8.00 – ДОК ФЛОРЕНС БЕСНИ У САД, ЈОШ ВЕЋА КАТАСТРОФА ПРЕТИ АЗИЈИ

Више од четири милиона људи на Филипинима налазе се на путу деструктивном тајфунском ветру који је проузроковао супер тајфун Мангкхут. Ова снажна олуја може да се пореди са ураганом пете категорије због ветрова који се крећу 285 километара на сат.

Земље југоисточне Азије издале су упозорења и наредиле евакуацију и због Мангхута, али и због тајфуна Баријат који је такође погодио тај део света. Око 12.000 људи је евакисано пред налетом тајфуна који је знатно јачи од урагана Флоренс који потапа источну обалу САД.

7.30 – МОНСТРУМ ОД ОБЛАКА ДОНЕО ПРВЕ ПОПЛАВЕ

Падавине које је спољни обод урагана донео до обале, попавиле су путеве, а у неким деловима су се излиле реке. Око 12.000 објеката углавном на обали Северне Каролине остало је без електричне енергије.

Иако се ураган спустио на категорију 2, он остаје опасан и непредвидив, упозорава Национални центар за урагане. Предвиђа се да ће се свом силином обруштити на Кејп Фир у Северној Каролини у петак ујутру по локалном времену те да ће донети изузетно обилне падавине, преноси Ројтерс.

– Ураган Флоренс је непозван али само што није стигао – рекао је гувернер Северне Каролине Рој Купер на конференцији за новинаре.

Он је житељима саветовао да остану опрезни.

– Ово је снажна олуја која може да убије – рекао је он.

Флоренс је сада класификован као ураган друге категорије с ветровима брзине до 175 километара на час.

Национални центар за урагане САД саопштио је да ће ветрови урагана досећи и до 315 километара од његовог центра, због чега ће бити угрожена већи део источне обале САД.

Процењено је да је десет милиона људи у опасности од урагана. Очекује се надолазак мора и до 13 метара, као и до 75 центиметара кише. Званичници у Јужној и Северној Каролини затварају луке пред налетом урагана Флоренс који се приближава њиховим обалама.

Због урагана је милион људи већ евакуисано, што је изазвало километарске гужве и застоје на ауто-путевима према западу. Најмање је 12.000 људи потражило је смештај у укупно 126 склоништа.

Ванредно стање проглашено је у државама Џорџија, Јужна и Северна Каролина, Вирџинија, Мериланд и у Вашингтон ДЦ-у. Упркос упозорењима, део становништва одбио је да се одазове позивима на евакуацију.

У Северној Каролини су за комерцијални саобраћај затворене луке Вилмингтон и Морхед, док је у Јужној Каролини затворена лука у Чарлстону за превоз контејнера, преноси АП.

У међувремену, председник САД Доналд Трамп поновио је да је заштита живота највиши приоритет и позвао оне који живе на путу урагана да се евакуишу. Он је додао да би Флоренс могао бити „један од најјачих урагана који су икада погодили Источну обалу“.

7.00 – ШЕСТ НУКЛЕАРКИ НА ПУТУ УРАГАНА ФЛОРЕНС

Амерички званичници уверени су да је шест нуклеарних електрана које се налазе на путањи урагана Флоренс безбедно, али неки стручњаци упозоравају да би поплаве и обилне кише могле да угрозе њихове зашитне системе.

Нуклеарне електране Брансвик и Шерон Харис у Северној Каролини најближе су месту где се предвида да ће ураган ударити.

Портпарол Комисије за нуклеарну енергију Скот Барнел рекао је, међутим, да је нуклеарка Брансвик довољно оспособљена да одоли ураганима јачине какву има Флоренс и да постоје планови о њеном гашењу ако буде потребно.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ