Србија

Лидер СДП контактирао са судом за злочине ОВК: Ивановић убијен јер је требало да сведочи против НАЈМОЋНИЈЕГ АЛБАНЦА

Убијен 16. јануара ове године

Оливер Ивановић је непосредно пред убиство имао интезивне контакте са истражитељима новог Тужилаштва за злочине терористичке организације Ослободилачка војска Косова. Извор каже да је лидеру Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда нуђено да буде заштићени сведок у поступку против организатора бомбашког напада терориста на пијаци у Косовској Митровици 13. марта 1999. године, у суботу, током најпрометнијег пијачног дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Знао за организатора

– Тај случај је због сличности са случајем експлозије на сарајевској пијаци маркале познат као „косовске Маркале“ и Оливер Ивановић је имао сазнања ко стоји иза тог злочина. Могао је да сведочи ко је то организовао и да упери прст у једног познатог моћника. Тај је данас један од најутицајнијих људи на Косову – наглашава извор.

Иначе, данас за најмоћније и најутицајније људе на Косову важе актуелни председник тзв. скупштине Косова Кадри Весељи, за кога важи да је косовски владар из сенке, моћнији чак и од тзв. председника и премијера, затим тзв. премијер Рамуш Харадинај и тзв. председник Хашим Тачи.

Како објашњава, ове информације о Ивановићевим контактима с истражитељима поседују стране безбедносне службе.

– Обавештајни подаци показују да су истражитељи суда за злочине ОВК ступили у контакт с Ивановићем још док је он био у притвору. Посебно су интезивирали контакт у периоду пред његово смакнуће – открива саговорник.

Подметнута бомба

Случај у којем је Ивановић требало да сведочи догодио се десетак дана пред НАТО бомбардовање 1999. и тада су од експлозије подметнуте бомбе на пијаци у Косовској Митровици погинуле три особе, међу њима и дете, а 42 су рањене. Терористи су експлозивну направу јаке разорне моћи поставили испод тезге, на око 10 метара од улаза на пијацу.

Суд за злочине ОВК на КиМ формиран је уз снажну опструкцију политичких лидера Косова, пре свега оних који тренутно држе најважније полуге власти – Рамуша харадинаја, Хашима Тачија и Кадрија Весељија. Овај најмоћнији тројац Косова састављен је од ратног руководства ОВК и зато се с нестрпљењем очекују прве оптужнице новог суда за злочине ОВК на тлу КиМ.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара ове године, управо у периоду када је прича о новом суду била посебно актуелна. Убице су га устрелиле испред просторија ГИ СДП у Косовској Митровици.

 

Извор: Srbija Danas/Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ