Свет

НЕМАЧКОЈ ФАЛЕ РАДНИЦИ: Недостаје све више квалификоване радне снаге, и то у овом сектору!

Више од половине удружења немачке индустрије није претерано забринуто због америчког протекционизма и Брегзита и исказују већи оптимизам него пре годину дана, показују резултати најновијег истраживања.

Анкета института IW са седиштем у Келну показује да је 26 од 48 индустријских удружења оптимистичније него што су били крајем 2016. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Више од две трећине очекује такође да ће компаније у њиховом сектору идуће године производити више него што су производиле ове године и у саопштењу изнели да „упркос протекционистичкој политици америчког председника Доналда Трампа и очекивањима Брегзита, улагања у Немачку ове су године порасла, а 2018. године додатно ће ојачати”.

Мањак радне снаге
Само су два сектора исказала песимизам: дрвна индустрија, забринута због оштрије конкуренције и виших трошкова, и поједини делови банкарског сектора, притиснути ниским каматним стопама и маржама.

IW-ово истраживање показује, такође, да 24 од 47 удружења колико их је објавило процене улагања, очекује већу капиталну потрошњу својих чланица.

Највећа је пак кочница за компаније у највећој европској економији мањак квалификоване радне снаге, констатују у институту. Посреди је проблем који већ дуго задаје главобољу компанијама у Немачкој, а директор IW-а Мајкл Хуетер истиче да би „изгледи за производњу у немачкој економији могли бити бољи када би на располагању било више квалификованих радника”.

Раст активности
Одвојена анкета међу 820 компанија, већином у породичном власништву, показала је да 69 посто њих очекује да ће идуће године боље пословати. Пре годину дана такву је процену изнело 59 посто њих.

Већина економиста очекује да ће немачка економија идуће године забележити раст активности девету годину заредом. Угледни минхенски институт Ифо прогнозирао је овог месеца да ће економија идуће године порасти 2,6 посто, након очекиваног 2,3-постотног раста у овој години.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ