Србија

Обамин саветник за безбедност: У Србији треба спровести мирно етничко чишћење

Он каже да би размена територија била мирно етничко чишћење, али би бар на Балкану донело дугорочни мир. Ако странке постигну договор, према Купчану, сви би требали да их подрже

Чарлс Купчан, бивши саветник америчког председника Барака Обаме, изјавио је да је идеја о територијалној размени између Србије и Косова, добра ствар за постизање споразума између две државе. Овај професор Универзитета Џорџтаун, који је такође виши члан Савета за спољне односе, објавио је свеобухватну анализу дијалога између Косова и Србије у угледном Њујорк Тајмсу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он каже да би размена територија била мирно етничко чишћење, али би бар на Балкану донело дугорочни мир. Ако странке постигну договор, према Купчану, сви би требали да их подрже.

У тексту под називом „Нападни план за Балкан који би САД требало да подрже“, Купчан подсећа да је Балкан у стратешкој неприлици.

– Косово је прогласило независност од Србије пре десет година, али се Србија још није сложила са својим поразом – одбијајући да призна Косово и покреће проблеме између етничких Србаи албанске већине. Скоро две деценије након бомбардовања НАТО-а и протеривање југословенских снага са Косова, око 4.000 НАТО трупа остају тамо да би очувале мир – пише овај професор.

Према његовим речима, сада се може направити договор.

– То је морално увредљиво, али ипак САД и Европска унија треба да стану иза њега – напомиње бивши Обамин саветник.

Он је указао да председник Србије Александар Вучић и председник Косова Хашим Тачи очигледно раде на предлогу који би укључио размену територија, а која би могла да доведу до краја сукоба.

– Северно Косово, које насељавају углавном Срби и које се граничи са Србијом, биц́е део у Србију. Заузврат, део Прешевске долине, које је у великој мери насељено етничким Албанцима и граничи се са Косовом, постало би део Косова – истиче Купчан.

Каже да ова размена територија представља мирни облик етничког чишћења.

– Међутим, то је исправна ствар. У овом случају, прагматизам мора тријумфовати, због обезбеђивања споразума који обећава да се заврше године крвопролића и промене граница, које су настале као резултат распада Југославије – написао је Купчан.

Сматра да је предложена размена територије била сакривена у позадини од почетка независности Косова.

– Међутим, ово питање уопште није поменуто, јер су се САД и Европска унија чврсто супротставиле – указао је некадашњи Обамин саветник.

Подсећа да је немачка канцеларка Ангела Меркел недавно рекла да је „територијални интегритет држава Западног Балкана успостављен и неповредив“ и да су подршку канцеларки Меркел пружиле десетине истакнутих академика и креатора политике са обе стране Атлантика потписавши отворено писмо којим се осуђује предлог и позивају Сједињене Државе и Европска унија да се супротставе „повратку етничких држава и граница“.

– Али постоје знакови да неки западни званичници заинтересовани за ову идеју. Џон Болтон, саветник за националну безбедност председника Трампа, наговестио је прошлог месеца: Наша политика, америчка политика је да ако обе стране раде заједно и постигну споразум, не искључујемо територијалне аранжмане – поменуо је Купчан.

Како каже Болтон јасно размишља: Све док се српска и косовска влада слажу са овим споразумом – и могу осигурати довољно политичке подршке у својој јавности и законодавству – САД и Европска унија би требало да га подрже.

Купчан у тексту објашњава да од око два милиона становника Косова, око 90 одсто су етнички Албанци, а око 6 одсто су Срби.

– Тешко је пронаћи поуздане бројеве, али око половине косовских Срба – високе процене износе 70.000 – живе на северу Косова, где они чине око 90 процената становништва. Због српске већине, север Косова (око 10 процената територије земље) део је државе само номинално. Србија је наставила са очувањем политичког и економског утицаја тамо, а Косовари немају интересовање за припадање независном Косову – пише Купчан и додаје:

– У Прешевској долини у Србији живи око 60.000 етничких Албанаца и то се може упоредити с севером Косова. Колико део ове области Србија може препустити Косову је нејасно. Међутим, размена северу Косова за бар део Прешевске долине би у великој мери сачувало територијалну величину и садашње становништво Србије и Косова.

Он истиче да ће Влада Србије имати потешкоће у формалном признавању независног Косова под било којим околностима.

– Косово има историјски и културни значај за Србе, што показују и српски верски објекте на Косово. Али ако предложена размена нуди Србији да сачува образ, нормализује односе са Косовом и омогући да Балкан крене напред, Срби са Косова и међународни савезници Србије требају подржати размену – написао је Купчан.

Додуше, Срби који остају на територији Косова би били још мања мањина ако се север придружи Србији, напомиње овај професор.

– Заправо, неки Срби ће свакако отићи. Очекује се и непријатно пресељење становништва у Прешевској долини, где ће се етнички Албанци преселити у подручја која су предвиђена да постану део Косова, која ће Срби напустити. Али успостављање званичних односа између Косова и Србије донело би осећај нормалности и стабилности на Косову, подстичући оне Србе који остају тамо да се више инвестирају у будућност земље. И до сада је Косово урадило знаачајан посао да заштити права мањина – рекао је Купчан за Њујорк тајмс.

Како је написао за овај лист, критичари тврде да ће размена изазвати опасан преседан у време када национални национализам расте у Европи и шире.

– Конкретно, размена може подстаћи да се и у другим деловима Балкана дође до захтева за успостављање етничких граница. Поштено. Сепаратистичка осећања међу етничким Србима у Босни, етничким Албанцима у Македонији или другим мањинама могу ојачати – напомиње Купчан и истиче:

– Ако се предложена размена спроведе, међународна заједница треба нагласити да то подржава као изузетак.

Уместо да изазове ширење етничких подела, нормализација односа између Србије и Косова може учинити супротно, сматра бивши Обамин саветник.

– Србија је доминантни играч у региону. Помоћ Србије би била посебно добродошла у обесхрабрењу Републике Српске, региона у Босни у коме доминирају Срби, насталих деведесетих година прошлог века, од покушаја да се осамостали. Позитивни ефекти помирења Србије и Косова још више оправдавају једнострану жртву плуралистичких принципа – написао је он.

Како каже, Европска унија је јасно ставила до знања да Србија и Косово требају нормализирати односе ако се желе придружити Европској унији – корак који би у великој мери побољшао стабилност и просперитет Балкана.

– Предвиђена подела територије приближава ову бољу будућност – истиче Купчан и закључује:

– Председници Србије и Косова имају тешке преговоре пред собом. Али ако Вучић и Тачи може успеју, Сједињене Државе и Европска унија морају прихватити споразум. Осим тога, Вашингтон и Брисел могу понудити одлучујуће охрабрење и помоћи јавној подршци за споразум између Србије и Косова.

 

Извор: Telegraf.rs/Njujork Tajms

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ