Србија

Србија у хаосу: Отвара се нови велики проблем

Идеја о размени територија у свим могућим и немогућим варијантама утихнула је нетом након посете председника Србије Александра Вучића јужној покрајини.

„Решења“ за Косово која су недељама опседала насловне стране и домаће и стране штампе избледела су и засениле су их барикаде на председниковом путу ка селу Бање на КиМ. Међутим, дим запаљених гума на Космету није прекрио јавне и тајне амбиције дела становника три општине на југу Србије да се „присаједине са Косовом“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре одласка председника Вучића спорадично се као опција “размене територија“ спомињала могућност – „север Косова за југ Србије“.

Председник општине Прешево Шћиприм Арифи у интервјуу за Глас Америке рекао је да треба бити опрезан са корекцијом граница на Балкану и да је за Албанце у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи тренутно најважније да сви буду део Косова или да сви остану у Србији.

Он је додао и да је за Албанце са југа Србије неприхватљиво да север Косова припадне Србији, чак и по цену да Прешево, Бујановац и Медвеђа остану део Србије.

Према његовим речима, жеље Албанаца са југу Србија у потпуности су јасне.

Председник Србије током боравка на Косову рекао је да је корекција граница – лаж.

„Када вам причају како ја хоћу да мењам границе, лажу, јер границе данас, где су? Ми мислимо једно, Албанци, многобројнији и јачи на Косову, мисле другачије. Један део света мисли једно, други мисли друго“, казао је Вучић пред окупљенима у Косовској Митровици.

Након Вучићеве посете, приштински медији сервирали су вест о посети косовског опредседника Хашима Тачија Прешевској долини. Министар спољних послова Ивица Дачић убрзо је демантовао ту информацију образложењем:

„То је била лажна вест која је објављена да би скренула пажњу са успешне посете председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији.“

Онда је прешевска агенција Прешева јоне објавила да Тачи изгледа неће долазити у Прешевску долину, већ албански представници долазе код њега. Како је наведено, Тачи у Приштини дочекује делегацију политичких представника Албанаца Прешева, Бујановца и Медвеђе.

Представници Албанаца из Прешевске долине навели су да су на састанку с косовским председником Хашимом Тачијем у Приштини тражили да косовска скупштина усвоји резолуцију која би подржала њихов захтев да се три општине с југа Србије „уједине са Косовом“, јавила је приштинска „Газета експрес“.

„Одобрите резолуцију којом подржавате наш захтев за уједињење Прешева, Бујановца и Медвеђе“, рекао је градоначелник Прешева Шћиприм Арифи, на заједничкој конференцији за новинаре са Тачијем.

Арифи је најавио да ће се представници Албанаца са југа Србије наредних дана састати са шефовима парламентарних група од којих ће, како је нагласио, затражити „да покрену ову седницу што је пре могуће“.

Но, лидер Демократског савеза Косова и бивши премијер Иса Мустафа поручио је представницима Прешевске долине да захтев за припајање Косову отвара бројна битања.

Мустафа је на Фејсбуку написао да је забринут за положај Албанаца у три општине југа централне Србије, али и да им је пренео да је „отварање питања територијалног интегритета не само у сукобу са косовским уставом и Декларацијом о независности, већ и ризикује враћање питања државности Косова на преговарачки сто“.

Мустафа је констатовао да Београд у овом тренутку не признаје ни постојеће косовске границе, а шеф посланичког клуба ДСК Авдулах Хоти је такође констатовао да је њихов захтев за прикључење Косову противуставан.

„Уз дужно поштовање према Албанцима (Прешевске) долине, таква резолуција је противуставна”, навео је Хоти, пренео је портал Инсајдери.

Он је изричит у тврдњи да ДСК неће гласати за такво нешто у парламенту, осим ако не буде постојала воља за, како је рекао, промену косовског устава.

И док албанска страна инсистира на теми „Прешевска долина“, о југу Србије огласио се, засад само, председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић.

Он је рекао да је политичким представницима Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе небројено пута речено да нису тема разговора у Бриселу и да су они грађани Србије који своје проблеме треба да решавају у српским институцијама.

„Када тако лако кажете да сте најдискриминисанија нација, онда сигурно знате да та тешка реторика увек упозорава на проблем и лоше квалификује државу у којој живите. Када кажете да би вам било негде друго боље, морате да будете свесни коју политичку игру играте и за кога, као и шта можете да добијете, а шта да изгубите. Морате бити свесни и како се ваше речи рефлектују код грађана Србије“, рекао је Станковић.

Додао је да Албанци морају да знају да у Србији имају посебан третман јер Србија поштује Устав, законе и конвенције о правима националних мањина и улаже у те три општине и средства и напоре како би грађани што боље живели.

Станковић напомиње да наше безбедносне структуре добро обављају своје дужности, те подсећа да приче о припајању потенцирају „неки који се позивају на нелегални референдум из 1992“, али подсећа и да су они изгубили изборе у све три општине.

„Народ им је показао шта мисли а та несигурност, која се потенцира и у медијима, доноси штету јер спречава долазак инвеститора, који траже политичку и безбедносну стабилност„, каже Станковић.

Напомиње и да је термин Прешевска долина, кој потенцирају у причи о припајању Тачи, и неки представници Албанаца с југа, у ствари политички, а да у географском, административном или било ком другом смислу, тај термин не постоји.

„Општине Бујановац и Прешево припадају Пчињском округу, а Медвеђа Јабланичком“, објашњава, те додаје да су Албанци за тај део Србије прво користили термин „источно Косово“, а после оружане побуне 2000/01. променили су га у „Прешевска долина“.

Он је нагласио да југу централне Србије не прети никакав оружани сукоб. Категорички тврди и да рата на то простору неће бити упркос сталним најавама.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ