Свет

Митрополит Иларион: Ако украјинска црква прогласи аутокефалност, РУСКИ НАРОД ЋЕ УСТАТИ ДА БРАНИ СВЕТИЊЕ!

Ако би одредбом украјинске православне цркве у Кијеву дошло до њихове аутокефалности, постоји реална опасност да дође до сукоба и крвопролића

Руски митрополит Иларион је рекао да треба бити спреман на све.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако се догоди да диседенти прузму контролу над великим манастирима, није искључено да ће народ устати да брани светиње, па је могуће да дође и до крвопролића – рекао је митрополит волоколамски Иларион.

Према митрополитовим речима, Кијев не даје никакве гаранције у овој ситуацији и то што пружа није довољно, јер је њихов однос према Московкој патријаршији више него дискриминаторски.

Прошлог петка је Васељенска патријаршија саопштила да је „у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини“ именовао своје егзархе у Кијеву.

Ову одлуку оштро је осудила Московска патријаршија, назвавши је нападом на канонску територију друге помесне цркве. Председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит Иларион изјавио је да ће Московска патријаршија прекинути еухаристичку везу са Васељенском патријаршијом у случају да се Украјинској цркви дâ аутокефалност.

Заменик шефа Одељења за спољне црквене односе Украјинске православне цркве протојереј Николај Данилевич предложио је да се сазове Сабор свештеника помесних православних цркава након одлуке Васељенског патријарха Вартоломеја о аутокефалности.

Руска православна црква обуставља учешће у структурама којима председава Цариградска патријаршија, саопштио је у Синод РПЦ, преносе РИА Новости.

Погледајте видео шта каже руски митрополит Иларион о Србима:

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ