Србија

СТРАВИЧАН ПРИТИСАК АМЕРИКАНАЦА НА ВУЧИЋА! САД жели да Србија уведе санкције Додику!

„Америка се на овај начин директно се меша у изборни процес!“

Сједињене Америчке Државе очекују од Србије да уведе санкције председнику Републике Српске Милорад Додику и замрзне му сву имовину на својој територији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово тврди амерички сенатор Роџер Викер, који поручује да се од српских власти очекује да своју политику ускалде са политиком Вашингтона. Према његовим речима, Америка планира да уведе санкције још неким политичарима у РС и то због наводне корупције и кршења Дејтонског споразума, а Европска унија и све европске државе морале би исто да ураде.

Против народа

Викер је на расправи о безбедности и сарадњи у Европи, која је одржана у Сенату САД, рекао да Вашингтон мора да у своје приоритете стави Сарајево и БИХ.

– САД и ЕУ треба да усвоје политику увођења санкција појединим босанским званичницима, који су очигледно умешани у корупцију и који игноришу параметре Дејтона, босанске законе и судске одлуке. Вашингтон је то већ урадио са Милорадом Додиком и недавно са Николом Шпирићем. Међутим, обим треба да се прошири на друге и европске престонице треба да се придруже САД – рекао је Викер.

И док нико у врху власти није желео званично да коментарише ове наводе, Додиков саветник Александар Врањеш каже да Америка на овај начин врши притисак и директно се меша у изборни процес.

– Ако Додикова политика већ годинама добија већинску подршку гласача, одакле право неком званичнику да то осправа и позива на санкције?! То је само показатељ да САД доиживљавају БИХ као колонију којој силом треба да намећу решења. Данас, када Додик иде ка једној од највећих победа у политичкој каријери, Америка хоће да га по сваку цену казни – упозорава Врањеш који каже да је сигуран да Србија неће подлећи притиску САД.

– Србија никада неће увести санкције Додику који ће 7. октобра остварити величанствену изборну победу. Сенатор Викер треба да има на уму да је Додик будући члан Председништва БИХ задужен за спољну политику и ако не желе да у наредним годинама имају отежане дипломатске везе са БИХ, морају учинити нешто да поправе односе са Додиком – наглашава Врањеш.

Тек је почетак

Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбедност у Бањалуци, каже да притисак међународне заједнице на носиоце највиших функције у РС не јењава.

– Американци настоје да прошире круг земаља које ће званичнике РС прогласити непожељним и замрзнути им имовину. Оно што би највише желели јесте да се Србија придружи санкцијама. Тај притисак ће се интензивирати све до избора у октобру, али ће по свој прилици трајати и током 2019. године, за када је предвиђен одлазак Велике Британије из ЕУ – упозорава Ћеранић.

 

Извор: Srbija Danas/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ