Русија Србија

Строго поверљиво! Путинов специјалац долази у Београд: Припрема председникову посету, доноси антитерористичку опрему!

Руски министар за ванредне ситуације Јевгениј Николајевич Зиничев, човек од највећег поверења председника Владимира Владимировича Путина, долази у Београд почетком октобра, сазнаје Информер

Његов главни задатак биће да припреми посету руског лидера Владимира Владимировича Путина, која је планирана за новембар. Зиничева ће примити министар полиције Небојша Стефановић, а у плану је да руски званичник посети и Српско-руски хуманитарни центар у Нишу. Како сазнајемо, Путинов близак сарадник доноси са собом и најмодернију антитерористичку опрему – специјалне надзорне и прислушне системе – која ће бити постављена на “осетљивим” локацијама на којима ће боравити руски лидер током посете. Највећи део те врхунске опреме биће дониран српским службама.

Специјалац за тероризам

Портал “Спутњик” преноси да је Зиничев изузетно близак са Путином, с обзиром на то да је годинама био у његовом личном обезбеђењу, првом прстену људи који су увек стајали непосредно уз руског лидера.

– Његова посета могла би да буде и нека врста претходнице уколико Владимир Путин дефинитивно одлучи да дође у Београд. Зиничева ће у Србији дочекати министар полиције Небојша Стефановић, а посетиће и Српско-руски хуманитарни центар у Нишу, у којем руски стручњаци обучавају спасиоце и ватрогасце из целог региона – наводи “Спутњик”.

Како сазнајемо, руски министар са собом доноси и најмодернију антитерористичку опрему која ће бити коришћена током посете Београду.

– Зиничевљева специјалност је борба против тероризма, будући да је претходно обављао функцију заменика руководиоца ФСБ за борбу против тероризма. Због тога је Путин баш њему поверио да организује све што треба уочи доласка у Београд. Зиничев доноси са собом и најмодернију опрему коју ће са сарадницима поставити на свим локацијама на којима ће Путин бити или се њима кретати током посете. Оно што је јако добро јесте да ће највећи део те врхунске опреме бити предат на коришћење Србији – преноси наш извор из безбедносних структура, додајући да, пошто руски министар обилази и центар у Нишу, сигурно ће бити речи и о јачању сарадње у ванредним ситуацијама.

Бивши обавештајац Божа Спасић наглашава да је Зиничев врло значајна особа у политичком животу Русије.

– Његова посета је од прворазредног значаја, не само са безбедносног аспекта већ и због тога што доноси конкретне Путинове поруке. Он жели да додатно утврди положај и значај хуманитарног центра у Нишу, али и да наравно припреми Путинову посету. Разговори са Стефановићем о искуствима њиховог апарата за ванредне ситуације, који се сматра најопремљенијом и убедљиво најбољом службом кризних ситуација на свету, несумњиво ће бити јако корисни… – сматра Спасић.

Модернизација центра у Нишу

Политиколог Александар Павић сматра да су посете високорангираних руских званичника увек важне, поготово ако из њих произађу конкретни резултати, као што је био договор о руском наоружању за Србију.

– С обзиром на то да је у плану посета центру у Нишу, надајмо се да ће то значити и коначно решење његовог статуса, што би значило и унапређење српско-руских односа у још једној важној сфери – закључује Павић.

Вучић: Нема санкција Русији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да никакво ново оружје не набављамо од Русије, већ само оно што смо раније договарали. Истовремено, како је рекао, не може више да улази у то шта је која земља којој у свету поручила и ко ће коме да уводи санкције.

– Ништа ново не набављамо, осим оног што смо договарали. Стварно, не могу више да гледам ко ће коме да уводи санкције…

Ником нисмо уводили санкције и нећемо. Нека нас оставе сви на миру, да будемо своји на своме. Никога другог не дирамо, само нас оставите на миру да можемо на такав начин да живимо… – рекао је Вучић.

 

Извор: Informer.rs