Свет

Ураган се обрушио на обалу САД: Број жртава РАСТЕ, склоништа отворена широм земље, а олуја скреће на запад

Без струје стотине хиљада становника

Ураган „Флоренс“ дошао је до Источне обале САД, а данас се обрушио на Северну Каролину. Обилне падавине које ће донети и до 100 центиметара кише већ су захватиле Северну и Јужну Каролину! Забележене су брзине ветрова до 160 километара на час и ситуација је према наводима надлежних „екстремно опасна“. Пречник урагана „Флоренс“ износи 400 километара и погодиће подручја на којима живи око 11 милиона Американаца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трамп је додао да би „Флоренс“ могао бити „један од најјачих урагана који су икада погодили Источну обалу“.

Председник САД поновио је данас да је заштита живота највиши приоритет и позвао грађана који живе на путу урагана да се евакуишу.

Пред налетом урагана који само што није пуном снагом ударио у приобаље Северне и Јужне Каролине и Вирџиније, евакуисано је више од милион људи, а преко 1.300 летова дуж источне обале је отказано.

Повећана опасност од поплава
На основу најновијег саопштења, услед кише опасност од екстремних поплава све више расте.

– Водостај реке Лумбер порастао је и наставља да расте више од било чега што смо могли да претпоставимо – рекао је Кори валтерс, званичник Лумбертона.

Број домаћинстава без електричне енергије знатно се повећао, па у Северној Каролини чак 760.200 објеката нема струју, док тај број у Јужној Каролини износи 36.272.

Расте број погинулих – потврђено 8 људских жртава
Троје људи је погинуло у Дуплину, Северна Каролина, услед поплаве и бујица на путевима, саопштила је локална полиција.

– Сада има осам потврђених смртних случајева. Седморо људи је умрло у Северној Каролини, а једна особа је погинула у Јужној Каролини – саопштено је.

Прве жртве биле су мајка и беба који су настрадали када је дрво пало на куц́у у Вилмингтону, Северна Каролина. У Јужној Каролини званичници су рекли да је 61-годишња жена умрла када је њено возило ударило дрво које је пало преко ауто-пута.

Лопови користе ванредну ситуацију за обијање кућа
Полиција у Северној Каролини је саопштила да је ухапсила четворо људи због крађа и обијања током налета урагана. Док је полиција имала муке да убеди људи да се на време евакуишу, многи од њих су своје домове напустили у последњи час не одневши са собом вредне ствари што је права мета лопова.

Људи у страху од поплава и урагана, али и алигатора
Аназет Ридли-Кромарти и њена породица остали су у кући током урагана, јер су сматрали да ће бити безбедни с обзиром да је кућа од цигле.

– Олуја је дошла је споро, али онда је наставила да јача – каже Аназет.

Породица се брзо повукла на више спратове куће, али онда су чули запомагања људи који су викали за помоћ.

– Само слушате људе како вичу, а ви не можете ништа да учините. То је најгори осећај на свету – рекла је.

Очекују се поплаве
Мада је тропска олуја „Флоренс“ наставила да слаби, изазвала је катастрофалне поплаве у америчким савезним државама Северна и Јужна Каролина, саопштио је Национални центар за урагане САД. Центар је саопштио и да су забележени ветрови јачине до 80 километара на час, те да се „Флоренс“ креће на запад ка Охају.

Ураган ослабио, али киша и даље пада
Иако је ураган ослабио на ниво тропске олује, стручњаци не очекују да ће киша ускоро престати да пада.

– Трајаће најмање још 48 сати, можда и 72 сата пре него што почне да слаби – преноси Си-Ен-Ен.

Уједно, извештаји са терена кажу да је ситуација гора него што су очекивали.

Такође, стигла је информација о студентима из Црне Горе који живе на подручју погођеном невременом. Према наводима медија, они су добро.

Број становника без струје у порасту
Нови подаци о угроженом становништву показују да је број оних који су остали без струје повећан. Таквих је у Северној Каролини најмање 820.000 људи и још 130.000 људи у Јужној Каролини. Страхује се да би могао да порасте на 2,5 до три милиона људи.

Још неколико дана поплава, људи у склоништима
Средишњи део урагана Флоренс сада је прешао у Јужну Каролину и у тој држави, као и у Северној Каролини, доноси и даље велике количине падавина и снажан ветар, чији удари достижу јачину од 110 километара на сат, преноси АП.

Гувернер Северне Каролине Рој Купер каже да та држава мора бити спремна на још неколико додатних дана падавина као и на поплаве које ће то изазвати.

Купер је додао да је у тој држави више од 750.000 људи без струје као и да се очекује да ће се тај број повећати. Он је најавио да ће бити отворено још једно велико склониште, а тренутно се више од 19.000 људи налази у 150 склоништа широм државе.

Херој спасио десеторо људи од поплава
Пензионисани амерички маринац Џејсон Вајнмен (47) патролирао је својим камионом улицама Новог Берна у Северној Каролини и помагао људима услед поплаве.

– Зато сам и купио ову машину, за ситуације попут ове – рекао је Џејсон, који је спасио 10 људи и пребацио их до склоништа.

У потрази за спасењем нашле су се и животиње
Још док је ураган тек почео да се приближава обали САД, у близини Вилмингтона примећени су делфини који су након повећања нивоа воде одлучили да испитају и нова подручја.

Ураган однео пет људских жртава
Тело мушкарца (77) пронађено је у његовој кући у Кинстону у Северној Каролини и он је званично пета жртва урагана „Флоренс“.

Верује се да је смрт проузрокована снажним налетима ветра који су га савладали када је отишао да провери псе. Породица је нашла његово тело око 8 часова по локалном времену.

Ово је град који је био први на удару урагана
Њу Берн у Северној Каролини, основан је од стране Швајцарских исељеника у 17. веку. Овај миран обалски градић са свега 30.000 становника, „одише“ лепим грађевинама, пространим улицама и магичним погледом на океан.

Нажалост, он је данас постао познат по драматичним сликама и видео снимцима насталим услед удара урагана „Флоренс“.

Слабљење урагана најављено за викенд
– Значајно слабљење се предвиђа током викенда и почетком наредне недеље док се Флоренс креће дубље ка унутрашњости копна – навео је Национални центар за урагане.

Како предвиђа, срце „Флоренса“ прећи ће преко крајњег југоистока Северне Каролине у петак увече по локалном времену, док ће крајњи исток Јужне Каролине захватити у петак увече и у суботу ујутру по локалном времену.

Спасавања су у току, бројка угрожених од поплава расте
Званичници су објавили да су само у Њу Берну у Северној Каролини успешно изведене стотине спасавања.

На основу најновијих информацијама, око 2.5 милиона домаћинстава могло би да остане без електричне струје због последица урагана.

Апели грађанима да остану у склоништима
Гувернер Северне Каролине упутио је апел народу да не напуштају склоништа.

– Свима који се налазе на путу олује, ако до вас допру моје речи молим вас останите у склоништима – поручио је на конференцији за медије, те навео да ће „Флоренс“ наставити да ппредставља проблем неколико дана.

Интензитет „Флоренс“ званично пао
Надлежни су званично саопштили да је „Флоренс“ постао тропска олуја, али су и апеловали да се то не схвата олако јер опасност никако није прошле и тек се очекују проблеми везани за поплаве.

Трамп најавио обилазак погођених подручја
Председник САД Доналд Трамп обићи ће подручја погођена ураганом, када буде утврђено да његово путовање не омета спасилачке или покушаје да се уништено обнови, саопштено је из Беле куће.

Додали су да ће се посета највероватније реализовати током наредне недеље.

Вода допрла до склоништа
Вода је почела да се пробија у највеће склониште намењено мештанима Њу Хановера.

Власти су покренуле евакуацију 236 особа на сувља подручја. У том граду оформљено је пет сигурних локација.

Ураган однео још један живот
– Жена из Пендер округа у Северној Каролини погинула је након што хитне службе нису успеле да стигну до ње због превише срушених стабала и других објеката по путевима – саопштио је званичник Чад Мекиван.

Он је напоменуо да је Хитној помоћи јављено да жена из Хампстеда доживљава срчани удар, али иако су коришћене машине за рашчишћавање лекари нису успели да стигну на време.

Прве жртве: Мајка и новорођенче погинули у дворишту своје куће
Две особе, мајка и дете, настрадале су када се дрво обрушило на њихову кућу, саопштила је полиција Вилмингтона.

– Можемо да потврдимо да су се догодиле прве смрти урагана „Флоренс“ у Вилмингтону. Мајка и новорођенче су страдали када је стабло пало на њихов дом. Отац је хоспитализован – наведено је у саопштењу.

Ураган знатно ослабио
Ураган „Флоренс“ толико је ослабио да тренутно једва да улази у оквир параметара који мере ураган. Заправо, званичници би ускоро могли да га сврстају у тропску олују.

Ипак, опасност никако није прошла с обзиром на то да се многи градови боре са поплавама и снажним бујицама које их прате.

Из минута у минут о урагану
Новинар и метеоролог „Си-Ен-Ен“ Дерек Ван Дам од почетка узбуне прати сва дешавања у вези са ураганом.

Између осталог, јутрос је одлучио да сачека и истраје на удару невремена које се приближавало обали САД, па је снимио и видео клип у ком се јасно чују и виде невероватно снажни налети ветра.

Евакуисана локална ТВ станица
Због надолазећег поплавног таласа изазваног ураганом Флоренс, једна ТВ станица у Северној Каролини евакуисала је своју екипу усред емитовања живог програма.

Неколико сати пре него што је ураган ударио о копно, запослени на каналу 12 WЦТИ-ТВ у месту Њу Берн, морали су да напусте свој студио.

Портпарол ове мреже, рекао је да су улице око зграде студија поплављене, а надлежне службе саопштиле су да је у том граду на реци Њус на обали Атлантика плимни талас био три метра. Њу Берн налази се око 150 километара од места где је ураган Флоренс раније данас ударио о копно. ТВ станица је објавила на Твитеру да су сви запослени безбедно евакуисани.

Језив снимак поплава
Двориште Бена Џонсона у Белхејвену, Северној Каролини, због поплава насталих приближавањем урагана „Флоренс“ обали САД, у потпуности је прекривено водом, али то није оно што изазива највећи страх.

Наиме, зидове његове куће запљускују таласи и то не омањи, већ они јачег интензитета.

– Неки од њих су погодни и за сурфовање, али не верујем да ћу тако нешто покушати још – рекао је Бен.

Поред свега, он надасве покушава да остане миран и да у несвакидашњу ситуацију унесе мало хумора.

– Прво ћу да попијем кафу. Урадио сам најбоље што сам могао да заштитим имање, али је олуја ипак надмашила све – каже Џонсон.

Врата његове гараже, као и она која су обезбеђивала комшијину гаражу су подлегла невремену, а непосредно након тога вода је почела да односи све што се налазило унутар просторија.

– Моје ствари плутају улицом. Приметио сам неколико мојих добрих пријатеља и комшија како их спасавају, па ће нешто и бити сачувано – испричао је Џонсон.

Објављене руте урагана
Ураган „Флорес“ погодиће више од 11 милиона људи ове недеље на југоистоку Сједињених Америчких Држава, а на приложеним линковима може се пратити њена путања уживо онлајн.

Ова олуја категорије 2 креће се северозападнп, док су ветрови који дувају достигли брзину од 160 километара на сат.

Олуја ће додатно ослабити у суботу, како се Флроенс креће дубље у копно изнад централног дела Јужне Каролине.

Рекордан ниво воде, полицијски час у више места
Национална океанска и атмосферска администрација НОАА објавила је саопштење у ком су навели да је, према њиховим подацима, због урагана „Флоренс“ превазиђен историјски рекорд нивоа воде, који је забележен 1955. године такође при појави урагана.

Званичници Њу Хановер округа и града Вилмингтона такође су одлучили да вечерас од 22 часа, па све до 6 сати сутра ујутру ступи на снагу полицијски час.

Нове процене кретања урагана
Национални центар за урагане на својој званичној Твитер страници објавио је најновију процену тренутне локације урагана „Флоренс“.

Све већи број спасавања
Хитне службе Северне Каролине известиле су да су још током протекле ноћи успешно обавиле више од 100 брзих спасавања, али да очекују да ће тај број расти како се ураган приближава.

На основу најновијих података хитних служби, број кућа које су остале без струје повећао се на 620.000.

Поплаве разрушавају градове, уведене мере безбедности
Званичник Миртл Бича у Јужној Каролини, Џон Педерсен, потписао је документ којим је за вечерас уведен полицијски час у том граду, а који ће ступити на снагу у 19 часова по локалном времену и трајаће све до 7 сати сутра ујутру.

Корисници Твитера известили су да је услед поплава и јаке струје статуа медведа која је и заштитни знак града Њу Берн у Северној Каролини некако померена, те је завршила на сред улице.

„Потоп какав се виђа једном у 1.000 година“
Гувернер Северне Каролине Рој Купер назвао је Ураган Флоренс олујом која се дешава једном у 1.000 година и додао да је река Неус нарасла чак три метра због обилних падавина.

Стигле прве званичне информације о погођеним домаћинствима
Према званичним подацима, утврђено је да је 485.143 кућа остало без електричне енергије, а на основу прорачуна највише су погођени објекти који се налазе у непосредној близини океана, односно они у Бјуфорту, Бладену, Брунсвику, Картерету, Колумбу, Крејвену, Дуплину, Њу Хановеру, Онслову, Пендеру, Робесону, Сампсону, Вејку и Вејну.

Невероватном брзином расте ниво река
Ниво река у подручјима погођеним ураганом Флоренс драматично расте, упозорили су метеоролози након што је раније данас средишњи део урагана ударио у град Рајтсвил Бич у Северној Каролини.

У Вашингтону и Северној Каролини због поплава је потопљен аутопут 264 чиме је пресечена главна рута ка другим зонама угроженим поплавама

Астронаут снимио ураган
Астронаут Рики Арнолд објавио је фотографију урагана сликану из Међународне свемирске станице.

Без струје 415.000 објеката, спасено 60 људи из срушеног мотела
Ураган Флоренс који је данас ударио у Северну Каролину донео је тој савезној држави обилне кише и високе олујне таласе, а више од 415.000 објеката остало је без струје.

Више од 60 људи извучено је из мотела који се срушио од силине олује, а да ће бити спашено нада се много више оних који су се претходно оглушили о наредбе за евакуацију. Према наводима, ветар носи делове зграда које су се урушиле.

Најјачи део урагана Флоренс ударио је данас у копно и то код места Рајтсвил Бич у Северној Каролини и сада се премешта према западу.

Флоренс остаје ураган категорије 1, при чему брзина ветра износи 150 километара на сат. Метеоролози наглашавају да најозбиљнију опасност од урагана представља количина падавина а не јачина ветра, па се очекује да ће кише изазвати катастрофалне поплаве.

Флоренс, чији пречник тренутно износи 400 километара, погодиће подручја на којима живи око 11 милиона Американаца. За сада је отказано око 1.200 авионских летова и приватни метеоролози процењују економску штету у распону од десет до 60 милијарди долара.

У Северној и Јужној Каролини тренутно се налазе хитне службе из Калифорније, Флориде и подручја Нова Енглеске, спремне да уђу у погођена подручја када услови то дозволе.

Ураган стигао до обале Северне Каролине
Око 14.00 часова по средњеевропском времену ураган Флоренс обрушио се на обалу Северене Каролине брзином 150 км/х, уз снажне ударе ветра. Очекује се да ће за три дана пасти онолико кише колико падне за осам месеци.

Без струје је тренутно 300.000 људи, а прогнозира се да ће до краја дана без електричне енергије остати преко милион.

Делови Њу Берна у Северној Каролини су три метра под водом. Око 150 људи чека евакуацију из тог дела града.

Најмање 200.000 људи без струје
Хиљаде људи у подручјима захваћеним ураганом Флоренс остало је без струје.

Хитна служба Северне Каролине саопштила је да је најмање 200.000 људи остало без струје, а локални медији наводе да је у питању најмање 280.000.

Ситуација екстремно опасна
Забележене су брзине ветрова до 160 километара на час и ситуација је „екстремно опасна“. Компанија „Дјук енерџи“ процењује да ће и до три милиона домова остати без струје. Највећу опасност представљају плимски таласи, односно надолазак мора, који су узрок смрти око 49 одсто жртава урагана у САД.

Борба за животиње
Зоолошки врт у Северној Каролини предузео је мере предострожности како би заштитио око 1.600 животиња. Слонови, жирафе, шимпанзе и стотине других животиња премештене су у затворене просторије због безбедности. Портпаролка зоо врта Дајен Вила каже да ће поједине животиње, као што су буфали и северни јелени, остати напољу унутар заштитних ограда, јер не воле потпуно затворене просторе.

Замало да спречи венчање
Венчање Џона Гиленватера и Марше Бредбери у Харикену у Западној Вирџинији умало да спречи надолазећи ураган „Флоренс“. Градоначелник Скот Едвардс дошао је ипак до решења.

Едвардс је будућем брачном пару понудио да венчање одрже у градској скупштини како месеци планирања не би пропали. Џон и Марша планирају да у недељу изговоре судбоносно „да“ у Харикену током урагана.

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ