Свет

РУСИЈА ИЗНОСИ ДОКАЗЕ: Украјинска војска оборила авион на лету МХ-17!

Министарство одбране представља податке о ракети којом је оборен авион на лету МХ-17 изнад Доњецка. Ракета која је оборила авион произведена је 1986. године и послата у украјински део СССР-а. Након слања у Украјину, ракета више није враћана у Русију

– Биће вам представљени подаци који доказују неоснованост оптужби да је у ту трагедију био умешан самоходни противваздушни ракетни комплекс ’Бук‘ који је наводно припадао руској 53. противваздушној ракетној бригади – саопштио је начелник главне ракетно-артиљеријске управе Оружаних снага Русије Николај Паршин.

Ракета која је оборила авион произведена је 1986. године и послата у украјински део СССР-а.

Јединица украјинске војске која је чувала ракету учествовала је у операцији у Донбасу, објаснио је генерал.

– Указом председника Украјине, ова јединица је преименована у 223. противваздушни ракетни пук. У овом тренутку се ова јединица налази у Лавовској области и као и пре користи комплексе ’Бук‘. Интересантно је да су јединице 223. пука, почевши од 2014. године, више пута коришћене у такозваној антитерористичкој операцији у Доњецкој и Луганској области – додао је Паршин.

Према пронађеним остацима ракете на месту пада авиона на лету МХ-17, установљен је њен серијски број. Ракета је произведена у предузећу у Подмосковљу.

Министарство одбране је показало формулар за мотор ракете 9Д131 са фабричким бројем 8869032.

Званични представник руске војске Игор Конашенков је саопштио да су снимци премештања „Бука“ из Русије у Украјину, које је представила заједничка истражна група — фалсификовани. Према његовим речима, руски експерти су извршили детаљну истрагу ових доказа и дошли до таквих закључака.

Руска војска је представила и аудио-снимак украјинских војника који доказује умешаност Украјине у пад МХ-17.

Начелник главне ракетно-артиљеријске управе Оружаних снага Русије Николај Паршин изјавио је да међународна истражна група, ако жели, може да се упозна са документима које је представила руска војска. Он је додао да се плаши да ће украјинска страна уништити документацију о горенаведеној ракети.

Малезијски авион „боинг 777“, који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. У авиону је било 298 путника и чланова посаде и сви су погинули. Кијев је за катастрофу оптужио устанике, а ови су изјавили да не располажу средствима која би омогућила да се обори авион на тој висини.

Кијев је више пута оптуживао Москву за мешање у послове Украјине. Русија то негира и сматра такве оптужбе неприхватљивим. Министарство одбране је више пута изјављивало да не снабдева устанике војном техником, муницијом и другом помоћи. Министарство одбране је изјаве Кијева о овом питању назвало „апсолутном бесмислицом“. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је да су изјаве о руском војном присуству у Донбасу неосноване — нико досад није изнео конкретне доказе, упркос вишеструким оптужбама.

 

Извор: Informer.rs/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ