Регион

ДОДИК БРИТАНСКОМ МЕДИЈУ: Ако би Српска могла мирно изаћи из Босне, прихватили би то

Одлазећи председник Републике Српске и кандидат за српског члана Председиштва БиХ, Милорад Додик, поручује да је његов циљ мир, али да би пристао да Република Српска споразумно изађе из оквира БиХ.

У интервјуу за британски Телеграф, Додик каже да су популизам, поделе унутар Европе због миграција и да утицај Русије и САД-а ослабили жељу народа у БиХ за чланством у ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изразивши захвалност Европи на великој финансијској помоћи коју пружа годинама након завршетка рата, Додик је рекао:

„Веома смо захвални на финансијској помоћи. Наши проблеми би били још већи да није помоћи. Али сви ми, укључујући и Европу и нас, изгубили смо ентузијазам за овај пројект“.

Као разлоге за мањак поверења у пројекат ЕУ, Додик наводи Брегзит, проблеме у Еврозони, пораст популистичке политике у Мађарској, Пољској и Италији те поделе због миграната, као и утицај Русије и Америке.

Он је за британски лист казао да су сви наивно веровали да ће се приступањем Европској унији решити свих проблема, пренео је портал Клиx.

Британски лист Додика описује као контроверзну фигуру чија је политичка прошлост ишла од штићеника Запада до тврдокорног националисте, док га неки виде и као потенцијалног ратног лидера.

Овај сарајевски портал преноси и да је Телеграф председника РС читаоцима дочарао као обожаватеља руског председника Владимира Путина, као и Доналда Трампа и мађарског премијера Виктора Орбана те истичу да председник РС-а Брегзит види као шаблон за сецесију Републике Српске из БиХ.

Телеграф наводи, преноси Клиx, да се Русија, која ужива дугогодишњи дипломатски утицај у Србији, сада додворава Милораду Додику кроз улагања и пројекте.

Британски лист наводи да „популарној реторици“ ветар у леђа дају и политичке елите међу Бошњацима и Хрватима у БиХ“, преноси сарајевски портал и додаје да то аргументују речима високог представника у БиХ Валентина Инцка који је недавно казао „да бх. политички лидери на неки начин и даље воде рат“.

„Користи се културно, економско, политичко и језичко оружје уместо пушака, а циљ је исти – независна Република Српска, хрватска Херцеговина и бошњачка држава“.

Британски лист пише да многи страхују због евентуалног решавање спора између Србије и Косова, односно да би се то могло прелити на остатак региона те изазвати немире са обе стране граница.

Додик је за Телеграф демантовао да прави војску, а британски лист тврди да је наредио набавку оружја за полицију. Председник РС-а је одбацио и партнерство с одређеним паравојним формацијама.

„Ако би Република Српска могла мирно изаћи из Босне, путем споразума, сигурно бисмо то прихватили“, рекао је Додик.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ