Свет

Историјска олуја у Америци, најгоре тек следи: Флоренс убила 32 људи, Американце очекује потоп у наредним данима

Олуја је донела историјски раст нивоа река

Олуја Флоренс, иако ослабљена, и даље изазива огромну штету у америчким савезним државама Јужној и Северној Каролини, док се креће уз америчку источну обалу, ка Вирџинији и Новој Енглеској. Број жртава порастао је на најмање 32, од којих је 25 погинуло у Северној Каролини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Метеоролози истичу да због историјског раста нивоа река, најгоре тек предстоји и упозоравају на бујичне поплаве, клизишта и изливање река наредних неколико дана.

У међувремену, Флоренс је ослабила у циклон који ипак са собом носи обилне падавине и снажне ветрове, преноси АП.

Гувернер Северне Каролине, Рој Купер, рекао је да је „историјска олуја“ и даље опасна, због великог раста нивоа река.

– Појединим подручјима тек предстоје најгоре поплаве. Ово је огромна катастрофа за нашу савезну државу – рекао је данас Купер на конференцији за новинаре.

Флоренс избацује велике количине кише на делове југоистока Сједињених Држава, док се споро креће ка средњем Атлантику.

У појединим деловима Северне Каролине пало је и до метар и по кише, док је пола метра падавина регистровано у широј области.

Метеоролози очекују да ће пасти додатних пет до 12 центиметара кише док се олуја буде померала из две Каролине ка јужном делу Нове Енглеске у наредним данима, наводи Глас Америке.

Сва та киша чини да реке и потоци надолазе и стварају оно што је Национални центар за урагане назвао „продуженим значајним поплављивањем река“.

Око 1.200 путева је непроходно, а више од 500.000 домова и даље је без електричне енергије.

Администратор Федералне агенције за ванредне ситуације, Брук Лонг, рекао је за Фокс њуз у недељу „ово ће бити дуг, фрустрирајући догађај“ за оне који су изгубили своје домове или који ће бити суочени са озбиљном штетом када буду могли да се врате.

Навео је и да ће олуја наставити да „производи обилне кише“, угрожавајући градове и насеља на свом путу.

Један од најтеже погођених градова у Северној Каролини био је Њу Берн, град на обалама реке недалеко од океана. Градоначелник Дана Аутлов рекао је да у граду, погођеном са три метра великим таласом у врхунцу олује у петак, има 4.200 оштећених кућа.

Широм Северне Каролине, 14.000 људи је у склоништима, док је спасено око 900 особа.

Бела кућа саопштила је да ће председник Доналд Трамп посетити регион погођен полавом у наредним данима, али тек када се увери да његов долазак неће омести посао спасилаца и напоре на обнови.

Погледајте снимке:

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ