Србија

Министар културе: Ријалити је СРАМОТА, ово није народ псовача и лакрдијаша

О ријалити програмима, стратегији културног развоја Србије, деловању институција културе, разговарали су синоћ Владан Вукосављевић, актуелни министар културе и информисања и неки од његових претходника Иван Тасовац, Нада Поповић Перишић и Бранислав Лечић у Установи културе Пароброд.

Синоћњи догађај у УК Пароброд је насловљен „Јел стварно лепше са културом“ који је произишао из кампање „Лепше је са културом“ коју је осмислила средином 90-их маркетиншка агенција Саатћи & Саатћи по којој је била запамћена министарка културе Нада Поповић Перишић чије мандат трајао од 1994. до 1998. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Модератор разговора био је познати београдски новинар и публициста Александар Ђуричић.

На почетку разговора министар Вукосављевић је истакао да осим борбе за већи део буџета који је намењен за културу, треба стварати и ментални амбијент у друштву који подразумева културне потребе људи.

– То није увек лако јер различите силе утичу на опструкцију стварања тог амбијента. Такав проблем нема само Србија већ је то последица глобализације. Треба „пливати контра матици“ и учинити све да се културни амбијент у нашој земљи сваким даном стимулише, поправља, успоставља – казао је Вукосављевић.

Иван Тасовац је нагласио да ниједна кампања не може да помогне да се добро пласира лош производ.

– Кампање привлаче пажњу људи, али је садржај једино важан. Важно је да озбиљан и квалитетан програм из културе допре до што већег броја људи који живе у Србији. Можемо говорити о децентрализацији културе али без конкретне акције нећемо имати велике резулатате. Важно је да се публици не прилази са ниподаштавањем већ јој увек треба понудити квалитетан програм – казао је Тасовац.

Бранислав Лечић је оценио да је култура је база, смисао, основа сваког грађанског живота у неком друштву.

– Чим се појави кампања која рекламира тај смисао, то је доказ да култура није уважена у неком друштву. То је био случај са кампањом „Лепше је са културом“. Био сам минстар културе у првој демократској влади имао сам проблем да објасним колегама колико је култура заправо важна за једно друштво. Учио сам их ко школарце да је култура заправо има огроман економски потенцијал – казао је Лечић.

Бивша министарка културе Нада Поповић Перишић сматра да културу поново треба увести у школе и да је грешка што је она искључена из образовних програма.

– Образовање је најважнији сегмент пласирања културних вредности и стварања културних навика у једном друштву – казала је Поповић Перишић.

Она је навела да је јако важно да министар културе „истера“ пун мандат од четири године како би резултати културне стратегије коју спроводи били конкретнији.

– У областима као што су образовање и култура неопходан је континуитет деловања како би идеје унутар стратегије стигле до нивоа реализације – казала је Поповић Перишић.

Министар Вукосављевић је нагласио да је за континутет деловања потребна заокружена стратегија културног развоја.

– Ако се општи принципи те стратегије спроводе на начин на који је том стратегијом предвиђено, онда је мање важно колико траје један мандат министра културе. Битан је правац спровођења и деловања те стратегије културног развоја. Треба побројати законе које треба донети у области културе и уметности, и одредити стратешке правце деловања наше културе том стратегијом. Стратегија одређује правце деловања – казао је Вукосављевић.

Иван Тасовац је напоменуо да треба подржавати културне институције које су показале квалитет кроз време.

Министар Вукосављевић је нагласио да ријалити програми не би смели да се приказују у програмима телевизија са националном фреквенцијом.

– То је државни ресурс и апсурдно је ту емитовати програм који духовно и ментално уништавају један народ. Ријалити програми су срамота за медијску сцену. Волео бих да министарство културе и информисања добије ингеренције да утиче емитовање ријалити програма, али то тренутно није случај – казао је Вукосављевић.

Он је додао да је свака телевизијска станица са националном фреквенцијом у обавези да емитује програме из културе, али да то не чини ни једна осим РТС-а.

– Вербални порнографски садржаји и телесни порнографски садржаји, без обзира у које се време емитовали, не смеју да имају места у програму са националном телевизијом. Нико не може да правда емитовање ријалити програма реченицом да „народ то тражи“ јер то није тачно. Ово није народ лакрдијаша и псовача. Нажалост минстарство културе није у прилици да реагује по питању ријалити програма – казао је Вукосављевић.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ