Србија

ПОМАГАТИ СРБИМА НИЈЕ ЗЛОЧИН! Престижни француски лист о случају забране уласка на КиМ хуманитарцу Гујону

Француски Фигаро посветио је значајан простор хуманитарцу Арноу Гујону, чија хуманитарна организација „Солидарност за Косово“, помаже малобројним Србима у енклавама на Косову, јужно од Ибра, и констатује да солидарност са Србијом није злочин, али да су њиховог држављанина Албанци, ипак, зауставили на прелазу Мердаре као да је криминалац.

У тексту заменика директора Фигароа Жан Кристоф Буисона се подсећа да је циљ Гујонове невладине организације да помаже хиљадама Срба у енклавама, „налик на афричке бантустане“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Буисон се пита шта је навело Приштину да у овом тренутку забрани француском хуманитарцу улазак на Косово.

Аутор указује да је реч о човеку који се у Србији сматра херојем, а у Приштини криминалцем, иако он није Србин, а његова организација нема ниједан прекршај.

Фигаро подсећа да је после рата на Косову и једнострано проглашене независности 2008. године, коју је признала и Француска, али не Србија, Русија, Шпанија или Кина, „120 000 Срба остало у тој области, која представља срце српске историје, српског идентитета и националног поноса“.

Истиче се да су то већиом скромни људи, који немају рођаке у Србији, немају средстава ни жеље да напусте своје домове.

„Оданост Арноа Гујона, према тим несрећницима, који мало и подсецају на Французе настањене у Алжиру до 1963. године, га је и начинила националним херојем у Србији“, наводи Фигаро и оцењује да Гујона поштују највише институције и власт у Србији, било да су грађанске или црквене.

Гујон је, подсећају, носилац бројних одликовања и признања за свој рад, да га на улицама у Србији препознају и поздрављају, грле и љубе.

„Па ето, Арно Гујон је такоде и криминалац. Барем у очима државе Косово, која га је зауставила и на кратко затворила прошле недеље, на административном прелазу Мердаре, док су га са друге стране чекали да, уз присуство Владике Рашко-призренкског Теодосија, отвори фарму за узгој пилића. Испитивање је одржано без физицког насиља, али је трајало пуна три сата“, наводи Фигаро и додаје да се Гујон увек суздржавао да говори о политици.

Његова једина брига је како помоћи и утешити житеље, који само траже да живе и преживе на тлу својих предака, да им донесе лекове, наочаре, храну.

Уз подсећање да је Гујон седам година сваког месеца одлазио на Косово без икаквог проблема Фигаро поставља питање – „Зашто је донета оваква самовољна одлука против некога ко није Србин, чија организација никада није имала ни један једини прекршај у етичком, финансијском или политичком смислу“? У Србији, је задржавање Гујона на прелазу Мердаре јако ођекнула, француски амбасадор Фредерик Кондолини, премијерка Ана Брнабиц и директор задужен за Косово Марко Ђуриц који је, како Фигаро подсећа и сам био ухапшен и отеран пре неколико месеци, пружили су подршку француском хуманитарцу.

Фигаро додаје и да се барем 500 српске деце и 5.000 породица, којима је помогао да студирају, да се хране, облаће и раде, моли да се самовољна одлука албанских власти поништи.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ