Свет

Руси стижу у Африку: Планира се изградња војне базе, али ту се неће зауставити!

Москва је потврдила да ће базу, за коју Запад одбија да поверује да ће бити цивилна, успоставити у Еритреји, на обали стратешког коридора

Након Кине, и Русија убрзава свој војни и економски продор у Африку. Москва планира успостављање базе у Еритреји, земљи на обали Црвеног мора. Мада из Кремља негирају да је реч о војној бази, већ тврде да је она логистичка, изградњом те инфраструктуре би се Русија укључила у ред држава које имају извесну контролу над овим стратешким водама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њима се транспортује замашан део светске нафте и робе, па се разне државе, међу њима и Кина, јагме за базама на том потезу.

Русија је лане с Египтом, који је на врху овог коридора и сусед нафтом богате Либије, сачинила нацрт споразума према којем би њени војни авиони могли користити египатске базе.

Нагађа се да Руси желе и поморску базу у Египту.

Званичници Кремља су ове године прокрстарили добрим делом Африке склапајући економске и војне уговоре. Уговоре о продаји оружја Русија све више склапа и у Африци и на Блиском истоку, отварајући себи она врата кроз која Кинези пролазе кредитима и инвестицијама. Уз Сирију, где су себи обезбедили морску и копнену базу, стационирањем у Египту и Еритреји, Руси би добро распоредили своје војне снаге у знатном делу ове области.

 

Извор: Srbija Danas/Politko

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ