Србија

МАЛИ ДУЛЕ СЕ БОРИ КАО ЛАВ! Трпи ВЕЛИКЕ болове, али се не предаје! Исповест оца дечака који је УЈЕДИНИО СРБИЈУ!

Док Душан у Барселони чека на терапију, још осморо малишана добило наду.

Мали херој Душан Тодоровић (4) из Свилајнца, који се од суботе налази у болници „Сант Јоан де Деу“ у Барселони, још није почео да прима терапију пошто лекари различитих специјалности прво морају да ураде читав низ прегледа и анализа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дечаку који је ујединио Србију у покушају да му помогне вратио се малигни тумор надбубрежне жлезде – неуробластом, због чега трпи болове и прима морфијум, али се у Шпанији лавовски бори за живот.

Александар Тодоровић, отац малог Душана, каже да је имао састанке са лекарима сваких 15 минута, да је његов син добро поднео прегледе који су урађени у понедељак и јуче, али да је дететово стање тешко.

– Још није почела терапија и још не знамо када ће. Лекари су константно ту. Душан све то добро подноси, али је његово стање тешко. За сада је под контролом, али има болове и прима морфијум – наводи отац. Александар каже да се све у вези са путом у Барселону издешавало толико брзо да није имао време „ни да мисли о томе“.

Hajde… Svi mi, odmah sada! Uskratimo svojoj deci jednu krem bananicu, preskočimo kafu u kafiću, prnja manje jer nam…

Posted by Jasenka Lalović on Thursday, September 13, 2018

– Верујте ми, не знам шта сам мислио када су ми јавили да је новац за лечење мог сина скупљен. Потом је стигао хеликоптер, па путовање авионом у Шпанију, па прегледи… Нисам стигао ни да се радујем – искрен је Александар.

А мали Дуле је у Барселону отпутовао у суботу пошто је скупљено неопходних 191.000 евра за његово лечење преко Фондације „Подржи живот“. Последњих 70.000 евра уплатио је директно на рачу н клинике у Шпанији анонимни добротвор. Потом је Влада Србије уплатила Фондацији још 250.000 евра за лечење осморо деце у иностранству, чиме су сви ови малишани добили шансу за оздрављење.

Поједине породице затекла је вест да је држава дала паре за лечење њихове деце. Гордана Тодоровић, бака 10-огодишњег Михаила Грбића из Ваљева, оболелог од церебралне парализе, није могла да сакрије радост.

– Јао, стварно, нашем унуку? Па, нема срећнијих и лепших вести за ову деценију колико је МИхаило са нама. Нико нас још није обавестио. Хвала вам. Фондација „Подржи живот“ је у неколико наврата обезбеђивала помоћ да наш унук оде на физикалне терапије. Ово су фантастичне вести – каже бака Гордана.

Нову шансу за лечење добио је и Мартин Поша (16) из Суботице, непокретни дечак, рођен са хидроцефалусом, који болује и од епилепсиј, хипертензије и слабовидости. Ни његова мајка Силвија Скендеровић није знала да су за Мартина обезбеђене паре.

– Чекајте, не могу да верујем! То је немогуће! То је огромно изненађење. И мој Мартин? – понављала је Силвија. Породица болесног дечака је захвална и срећна.

– Могу само да кажем једно огромно хвала. Сви смо пресрећни. Мартину је неопходна нова магнетна резонанца у тоталној анестезији. Лекари су покушали да то ураде овде, али нису могли јер га је уватио епилептични напад. Мартин стално гледа у једну тачку и никога не контактира, одбија да једе и пије. Пије разне лекове, али су му неопходна хигијенска средсства, пелене, катетери, рукавице, гелови… – прича мајка.

И Анђела Јанковић је у групи малишана која је добила помоћ.

– Помоћ од државе много значи, али морам да истакнем да је Фондација „Подржи живот“ на челу са Сергејом Ттрифуновићем увке била ту за мене и Анђелу. Годинама су уз нас, увек су плаћали све што треба и, да није њих, слутим да би се догодило најгоре. Они то све чине добровољно. Апелујем на родитеље да не ћуте, не смеју деца да се лече СМС-овима. Увек су ми говорили како живот нема цену. Има, и те како и то какву – астрономску. Не могу вам описати колико саосећам са родитељима Душана Тодоровића, знам какав је осећај када вам доктор каже: „Морате да набавите новац“ – искрена је Данијела Јанковић, Анђелина мајка.

View this post on Instagram

POMOZIMO DUŠANU TODOROVIĆU Dušan Todorović rođen je 21.06.2014. godine u Beogradu. Prvi simptomi bolesti su uočeni krajem 2016. godine, kad je analizom krvne slike primećen pad hemoglobina. Pedijatar u Domu zdravlja u Svilajncu je napipao u trbuhu deteta strano telo, nakon čega je dao uput u Beograd. Prilikom kasnijih analiza, Dušanu je dijagnostifikovan tumor – neoblasma. Nakon izvršene biopsije, pristupilo se hemoterapiji u Beogradu, koja je rezultirala smanjenjem tumora do operativne veličine. Prva operativna intervencija je realizovana u eksperimentalnoj klinici „Sent Jude“ u Memfisu (SAD). Posle operacije, postupak lečenja se nastavio u Srbiji, gde je urađena transplantacija koštane srži na Institutu za majku i dete u Beogradu i sprovedene hemoterapije. Usled pojave recidiva, Dušan hitno mora da ide u kliniku „Sant Joan de Deu“ u Barseloni na dodatno dijagnostifikovanje, testiranje i analizu krvi i dva ciklusa hemoterapija i imunoterapiju. On je životno ugrožen i ovaj tretman mu je od posebne važnosti u cilju spasavanja njegovog života. Cena ovog tretmana je 191.312,81EUR. Pomozimo Dušanu Todoroviću slanjem SMS poruke (potrebno je uneti proizvoljni karakter) na 5757 (100 dinara) i uplatama na dinarski račun: 205-999-98 i devizni račun 0070800039876 otvoren kod Komercijalne banke. #podrzizivot #fondacijapodrzizivot #5757 #smsna5757 #humanitarnaakcija #dusantodorovic

A post shared by Fondacija Podrži život (@podrzizivot) on

У Фондацији „Подржи живот“ кажу да једва стижу да свима јаве добре вести.

– Добијамо толико позива, мејлова, донација, да доста тога не постижемо. Драго нам је да је све ово добило велику пажњу јавности јер ми имамо још много деце која чекају помоћ – кажу у Фондацији.

 

Извор: Srbija Danas/Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ