Идвајамо

Не пада ми на памет да се правдам Изетбеговићу око набавке оружја: Вучић оштро одговорио на критике из региона

– Никог у региону не треба да брине јачање Србије и колико ми тенкова и авиона имамо – изјавио је Александар Вучић

Председник Србије, Александар Вучић изјавио је да никог у региону не треба да брине јачање Србије и „колико ми тенкова и авиона имамо“, али да му није јасно зашто би иког у региону то требало да буде брига јер и „нас није брига да ли имају бомбу више или не.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он се осврнуо на изјаве Бакира Изетбеговића о политици Београда према Косову и рекао да му није најјасније ни какве везе има Изетбеговић са Косовом, па се нашао позваним да то коментарише.

– Нисам разумео какве везе има Бакир Изетбеговић са Косовом и Метохијом…Када говорите о наоружавању друге државе мешате се у њен суверенитет – рекао је Вучић и нагласио да Србија никада није била претња БИХ.

Он оцењује да изјаву Изетбеговића треба посматарати у светлу чињенице да је 15 дана остало до избора у БиХ.

– Ја кад говорим о БиХ, говорим о дејтонској БиХ, поштовању њеног територијалног интегритета и територијалног интегритета Републике Српске. Хоће ли неко да добије поене ако изговори нешто лоше о Србији и мени – питао је и додао да од њега нико неће чути ружну реч јер разуме позицију Србије и има обавезу да се понаша најодговорније.

Изетбеговић је, у интервјуу за сарајевски портал Клиx, рекао да је Вучић „прогледао“ након силних грешака, које су, како истиче, Срби направили, али му замера што говори о помирењу с Бошњацима и да је за јединствену БиХ, а истовремено „пријатељује и ни једном речју се не супротставља Додику који, како каже, вређа Бошњаке и доводи територијални интегритет и мир на Балкану у питање“.

У говору у Косовској Митровици председник Србије је, каже Изетбеговић, „хвалио ратне вође и пресуђене ратне злочинце“, мислећи на Милошевића.

Мисли такође и да је Вучић у „процепу“ и да покушава да „јаким речима задовољи и смири радикални део српске јавности, пре него повуче неке потезе у односу на Косово, који би могли изазвати отпор и евентуалну побуну“.

Очигледно је, каже, да је дошло време за „одлучујућу одлуку“ о решавању питања „косовског чвора“ и да, ако Вучић ту одлуку донесе, мораће му се, наводи, признати да има храброст.

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ