Србија

Од Хитлера „с љубављу“: Поклон који је Фирер дао Београду и даље постоји и често му се дивимо

Поклон се налази на Авали и видимо га сваки пут кад одемо на ову планину

Шетња Авалом скоро увек се завршава код Споменика незнаном јунаку. Сви већ знају да је аутор овог дела Иван Мештровић, да је здање подигнуто за пале војнике у Великом рату, као и да се налази на месту накадашњег града Жрнова. Ипак, са једном важном чињеницом мало ко је упознат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пут који води од подножја до врха Авале прекривен је листопадном шумом која се на самом врху, код споменика од мермера и камена, наставља на низ четинара.

Предивни високи чемпреси поклон су који смо добили од Адолфа Хитлера који је, у име Владе Немачке, а у знак добре воље и помирења после Првог светског рата послао саднице младог чемпреса Краљевини Југославији. Баш та пошиљка је одлуком Двора посађена у околини споменика Незнаног јунака.

То није јединствен случај да земље које су у рату биле на супротним странама једне другој шаљу поклоне за војне комплексе, али јесте куриозитет у смислу да су ти четинари једна од ретких ствари које су остале после Хитлера, а видљива је и данас.

„Хитлерова“ шума окружује осам момументалних каријатида, од којих је свака висока по четири метра и које представљају уједињене националности Југославије. Имена су им Србијанка, Јужносрбијанка, Војвођанка, Црногорка, Далматинка, Хрватица, Босанка и Словенка. Ових осам вечно младих жена чувају палог, незнаног јунака, али га од немачких садница нису сачувале

 

Извор: Telegraf.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ