Србија

Решење за Косово није на столу, разграничење је опција: Дачић о споразуму са Приштином

Не треба спомињати Пандорину кутију, која је отворена признањем Косова и не пије воду – нагласио је Дачић

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да решење за питање Косова и Метохије није на столу и њега треба стрпљиво тражити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Идеја која је изнета о разграничењу је опција коју је Александар Вучић јавно истакао и тек треба да буде предмет разговора, јер објективно разговори нису одмакли у смислу конкретизације већ су се износиле идеје и опције – рекао је Дачић.

Министар је ово изјавио на међународној конференцији Безбедносни изазови Западног Балкана и Србија, коју организује Центар за спољну политику, уз подршку амбасаде САД у Београду.

– Не треба спомињати Пандорину кутију, која је отворена признањем Косова и не пије воду – нагласио је Дачић.

– Евентуалним споразумом не би се отварала Пандорина кутија јер би такав предлог био подржан од Срба, Албанаца и међународне заједнице. Ми желимо да се окренемо позитивној агенди и да се отклоне безбедносни проблеми у региону, да се прекину сукоби и отвори нова страница у нашим односима – предочио је Дачић.

– Србији је стало до стабилности у региону и подстиче сарадњу, која напредује, али и из различитих разлога иде и неколико корака уназад – рекао је Дачић.

Косово и Метохија, оценио је он, преко којих се преламају многи наши приоритети је главни безбедносни изазов и из њега произлазе многе безбедносне претње.

– Србија је уложила много напора за Бриселски споразум и доследно га примењује, јер је у њему видела механизам за институционалну заштиту српске заједнице, али ни после пет година ЗСО није формирана – рекао је Дачић.

– Србија је спремна да са албанском страном тражи компромисно решење, али томе су погрешан приступ дале земље које су признале једнострано проглашену независност – оценио је Дачић.

– Желимо договор и сигуран сам да ако Београд и Приштина постигну решење, мислим да нема препрека и да се нико неће противити споразуму – истакао је Дачић.

– Много се плашим да ли је Приштина у стању да постигне договор или жели да узме и север и Прешево, Медвеђу и Бујановац – нагласио је он и поновио да су далеко од детаља, али је важна идеја да се разговара.

– Док се разговара прекидају се ратови, а потребно је тражити пре свега одржива решења, не требају нам предлози који нису одрживи – предочио је Дачић.

– Чланство у ЕУ је наш стратешки циљ, иако брзина не одражава напоре које Србија чини – рекао је Дачић и најавио да ће Србија бити највећи заговорник да су европске интеграције најбоља гаранција за трајну регионалну стабилност.

Дачић је рекао да Србија спроводи политику војне неутралности, али да то није препрека за сарадњу са другим државама. Он је указао на важност мисије НАТО на Косову, Кфора, и да верује да ће оне тамо остати у несмањеном капацитету.

 

Извор: Telegraf.rs/Fonet

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ