Свет

Руска ОСВЕТА: Сирија добија ОРУЖЈЕ које мења однос снага на Блиском истоку?! Израел у ПАНИЦИ!

Обарање авиона променило ситуацију у региону

Изрелски медији коментарисали су пад руског авиона Ил-20 у сиријску провинцију Латакију, који се десио због понашања израелске авијације, признавши да је делимична кривица заиста на Јерусалиму.

Аутор чланка у „Гарецу“ сматра да је овај инцидент „могао делимично да буде изазван (намерно) закаснелим обавештењем Израела“, као и свеукупним факторима, међу којима је, како примећује новинар, могућа и недоговорена акција између Русије и Сирије.

Лист закључује да ће Израел, вероватно, у сваком случају морати у блиској будућности да ограничи своју војну активност у Сирији.

Лист „Јерусалим пост“ са своје стране примећује да реторика Русије на рачун Израела након инцидената са учешћем израелске авијације није била тако оштра.

Притом, лист признаје да верзија по којој су израелски авиони намерно извели војно „лукавство“ како би преварили сиријски ПВО има смисла, јер је обавештење руске стране о нападу дошло мање од минут до напада, што је онемогућило да се Ил-20 благовремено изведе у безбедну зону.

Како закључује „Јерусалим пост“, та трагедија ствара проблем за Израел јер постоји претња да се „крхка равнотежа може променити“. Русија, према оцени листа, даје на знање да инцидент није била грешка, већ директна последица израелског ваздушног напада на Сирију.

Лист „Едиот ахронот“ ипак верзију о немарној израелској провокацији сматра неоснованом и за догађај оптужује сиријске владине снаге.

Забринутост изазивају гласине о могућим испорукама противваздушних комплекса С-300 сиријској војсци, што би могло да отежа делатност израелске авијације у региону.

Министарство одбране Русије саопштило је да је 17. септембра око 23 сата изгубило везу са руским авионом Ил-20 који се враћао у базу Хмејмим, а налазио се на 35 километара од обале Средоземног мора. Министарство је навело да су отприлике у то време четири израелска ловца Ф-16 напала сиријске циљеве у Латакији. Према подацима Министарства, кријући се иза руског авиона, израелски авиони су га ставили на удар сиријских система ПВО С-200 и сиријске ракете су га обориле. Погинуло је 15 руских војника.

Израелска војска саопштила је да ће са руским властима поделити све одговарајуће информације како би се истражио инцидент са обореним руским Ил-20.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ