Свет

ШОК ПРЕДВИЂАЊЕ! Роботи у наредне 4 године замењују адвокате, поштаре и касире! А ОВО СУ ПОСЛОВИ БУДУЋНОСТИ

Роботи би већ у наредне четири године могли да замене рачуновође, књиговође, поштаре, секретаре, касире, благајнике, возаче, па чак и адвокате, предвиђају аналитичари Светског економског форума.

У најновијем извештају “Будућност послова 2018” наводи се да развој технологије аутоматизације и вештачке интелигенције може изазвати губитак од 75 милиона радних места до 2022. године, али и истовремено креирање 133 милиона нових радних позиција. Аутори овог извештаја оцењују да ће роботи брзо заменити људе у рачуноводству, управљању клијентима, те у индустријском, поштанском и секретарском сектору, а на листи занимања за којима се смањује потреба налазе се и адвокати, мада нема детаљнијег објашњења зашто. Паралелно би, како наводе, требало да порасте потражња за пословима који захтевају “људске вештине”, попут продаје, маркетинга и односа с клијентима, као и електронске трговине и друштвених медија. Сигурна ће и даље бити радна места директора, руководилаца, универзитетских професора, специјалиста за људске ресурсе, инжењера за нафту и гас, као и, наравно, свих стручњака у области електротехнике и информационих технологија.

Београдски адвокат Владимир Гаљак слаже се да потражња за адвокатским услугама може да опадне, али да професија адвоката никада неће нестати:

– Немогуће је да вештачка интелигенција икада буде на том нивоу да може да замени људско биће које води судски поступак и може слободно да расуђује. Машина може да има велику меморију судске праксе, али је тешко да би сваки пут погађала суштину. Можда у неким простијим операцијама, процесима израде уговора и слично посао може бити аутоматизован, што би смањило потражњу за адвокатима, али је немогуће да робот у потпуности замени адвоката – рекао је Гаљак.

Његов колега, адвокат Владимир Гајић, међутим, сматра да под притиском информатизације адвокати могу да постану сувишни.

– Иде се ка томе да се помоћу интернет комуникације директно пред судом сами браните и сами заступате, али то је будућност која није близу ни у оним земљама које су информатички на невиђено високом нивоу. Не верујем да ће се то десити за живота наших генерација – истиче Гајић.

Иначе, истраживање Светског економског форума базира се на анкети у којој су учествовали директори кадровских служби и остали високорангирани челници из преко 300 компанија из целог света, које представљају више од 15 милиона запослених, а чије економије чине 70 одсто глобалног БДП.

НЕЗАУСТАВЉИВ ТРЕНД
МАШИНЕ УМЕСТО РАДНИКА

Аналитичари Светског економског форума истичу да ће до 2022. посебно снажна бити потреба за преквалификацијом радника у авио-саобраћају, сектору путовања и туризма. Предвиђају и да ће до тада машине обављати око 42 одсто свих тренутних задатака на радном месту.

– До 2025. године више од половине постојећих задатака на радном месту ће обављати машине у односу на 29 одсто колико их данас обављају – наводи се у извештају.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs