Свет

ШОК ПРЕДВИЂАЊЕ! Роботи у наредне 4 године замењују адвокате, поштаре и касире! А ОВО СУ ПОСЛОВИ БУДУЋНОСТИ

Роботи би већ у наредне четири године могли да замене рачуновође, књиговође, поштаре, секретаре, касире, благајнике, возаче, па чак и адвокате, предвиђају аналитичари Светског економског форума.

У најновијем извештају „Будућност послова 2018“ наводи се да развој технологије аутоматизације и вештачке интелигенције може изазвати губитак од 75 милиона радних места до 2022. године, али и истовремено креирање 133 милиона нових радних позиција. Аутори овог извештаја оцењују да ће роботи брзо заменити људе у рачуноводству, управљању клијентима, те у индустријском, поштанском и секретарском сектору, а на листи занимања за којима се смањује потреба налазе се и адвокати, мада нема детаљнијег објашњења зашто. Паралелно би, како наводе, требало да порасте потражња за пословима који захтевају „људске вештине“, попут продаје, маркетинга и односа с клијентима, као и електронске трговине и друштвених медија. Сигурна ће и даље бити радна места директора, руководилаца, универзитетских професора, специјалиста за људске ресурсе, инжењера за нафту и гас, као и, наравно, свих стручњака у области електротехнике и информационих технологија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Београдски адвокат Владимир Гаљак слаже се да потражња за адвокатским услугама може да опадне, али да професија адвоката никада неће нестати:

– Немогуће је да вештачка интелигенција икада буде на том нивоу да може да замени људско биће које води судски поступак и може слободно да расуђује. Машина може да има велику меморију судске праксе, али је тешко да би сваки пут погађала суштину. Можда у неким простијим операцијама, процесима израде уговора и слично посао може бити аутоматизован, што би смањило потражњу за адвокатима, али је немогуће да робот у потпуности замени адвоката – рекао је Гаљак.

Његов колега, адвокат Владимир Гајић, међутим, сматра да под притиском информатизације адвокати могу да постану сувишни.

– Иде се ка томе да се помоћу интернет комуникације директно пред судом сами браните и сами заступате, али то је будућност која није близу ни у оним земљама које су информатички на невиђено високом нивоу. Не верујем да ће се то десити за живота наших генерација – истиче Гајић.

Иначе, истраживање Светског економског форума базира се на анкети у којој су учествовали директори кадровских служби и остали високорангирани челници из преко 300 компанија из целог света, које представљају више од 15 милиона запослених, а чије економије чине 70 одсто глобалног БДП.

НЕЗАУСТАВЉИВ ТРЕНД
МАШИНЕ УМЕСТО РАДНИКА

Аналитичари Светског економског форума истичу да ће до 2022. посебно снажна бити потреба за преквалификацијом радника у авио-саобраћају, сектору путовања и туризма. Предвиђају и да ће до тада машине обављати око 42 одсто свих тренутних задатака на радном месту.

– До 2025. године више од половине постојећих задатака на радном месту ће обављати машине у односу на 29 одсто колико их данас обављају – наводи се у извештају.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ