Регион

ДОДИК ОТКРИО ШТА ЋЕ РЕЋИ ЛАВРОВУ и коме се то неће свидети

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је предстојећа посета министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова Бањалуци од великог значаја за Српску, јер је он велики пријатељ српског народа и добар познавалац прилика у БиХ.

„Информисаћемо Лаврова о стању у Српској и разговарати о начинима на које Русија може да инвестира у неке пројекте у Републици Српској и да ту буде још присутнија. Ми то желимо, а то што се не свиђа Британцима — шта да радимо, то је њихова ствар“, истакао је Додик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да је велика част да Република Српска има прилику да у петак, 21. септембра, угости руског шефа дипломатије у Бањалуци, преноси РТРС.

„Изражавамо велику захвалност за одлуку да дође у Републику Српску јер знамо колико опструкција има у Сарајеву да било који дипломата дође у Бањалуку. Нажалост, чак и Срби попут министра иностраних послова у Савету министара Игора Црнатка за свој максимални успех сматрају то да неке дипломате не посете институције Републике Српске, па покушавају да то ’камуфлирају‘ причом како Црнадак сазива министре у Бањалуку, па је тако позвао и шефа дипломатије самопроглашеног Косова Беџета Пацолија и то сматра успехом“, истакао је председник Српске.

Рекао је да је Лаврову позната ситуација у БиХ још од времена када је био амбасадор Руске Федерације у Савету безбедности УН и све време, радећи и као министар спољних послова, зна веома добро шта је Дејтонски споразум.

„У том погледу, Русија се понаша веома принципијелно. Са свим својим проблемима и оспоравањима које покушава да јој наметне Запад, Руска Федерација показује своју виталност и ми ценимо њихову објективну страну и потпуно уравнотежен приступ ситуацији у БиХ. Они све ове године изричито стоје иза свог става да се Дејтонски мировни споразум мора поштовати и да било каква промена мора да буде договор унутар БиХ“, нагласио је Додик.

Он је навео да то веома добро зна и Запад, али да је свих ових година манипулисао са компромисима и консензусима који су прављени у БиХ.

„Запад је вршио несносан притисак и то је приказивао као компромисно решење — што није тачно, јер нема компромиса на бази притиска и манипулација који су овде провођени. Те одлуке које су донесене нису одлуке изразите воље народа, него одлуке под присилом. Не желим да критикујем никога од мојих претходника политичара, јер је то било једно несношљиво време и делом могу то да разумем. Једино ми је криво што нисмо напустили та нека места и састанке и рекли да нећемо да учествујемо у томе“, рекао је председник Републике Српске за Срну.

Додик је подсетио да је неколико пута одбио да учествује у таквим састанцима, јер није хтео да доноси одлуке које требају Западу.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ