Свет

РУСКИ ШОУ У СИРИЈИ: Како је Путин ПОНИЗИО Трампа

Владимир Путин је надиграо Барака Обаму, а сада и Доналда Трампа и постао главни играч на Блиском истоку.

Пре две године Русија је успоставила коридор који је требало да осигура да цивили безбедно изађу из сиријског града Алепа који је тада био под опсадом. Са руским дипломатама је тада за столом био и амерички изасланик Роберт Мали кога је послала администрација Барака Обаме. Међутим, тај коридор се показао неуспешним и око 600 невиних људи је погинуло.

Сада су Русија и Турска најавиле нови сличан потез – демилитаризовану тампон зону у провинцији Идлиб која би требало да заштити цивиле, док се Башар ал Асад спрема за можда и коначну битку како би преузео контролу над целом Сиријом.

Питање је да ли ће цивили проћи боље него у Алепу, а ту је још један важан фактор: Малијев наследник – амерички изасланик у Сирији Џејмс Џефри овога пута није био за столом. Није било ни Асадовог изасланика (иако је сиријски режим касније одобрио договор).

Како наводи „Форин полиси“, то је био прави руски шоу, са све фотографијом насмејаног руског председника Владимира Путина и турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана како се рукују.

Русија је на целом Блиском истоку постала „свачији другар“, било да се ради о архинепријатељима САД као што је Иран, (не)пријатељима попут Турске или блиским америчким савезницима попут Израела.

Одличан пример је инцидент од понедељка који је умало довео до конфликта Русије и Израела – обарање руског авиона од стране сиријке противваздушне одбране која је била усред обрачуна са израелским авионима. Иако је Русија оптужила Израел да је индиректно крив за смрт 15 њених држављана из оборног авиона, ситуација је брзо разрешена кратким разговором Путина и израелског премијера Бењамина Нетанијахуа.

Како кажу Мали и други амерички посматрачи, сви ови руски потези су само још један доказ да је Путин надиграо Трампа као што је то урадио и са Обамом, преузевши контролу у регионалном наративу.

Штавише, руски лидер је бриљантно искористио америчку невољност да се јаче умеша у Сирију и у друге сукобе на Блиском истоку.

– Нема сумње да је Русија добро одиграла покер са својим картама у Сирији – рекао је Мали.

Према његовим речима, „Русија изговара ствари које звуче обећавајуће, а затим током времена еродира постигнуте договоре“.

Међутим, како он каже Вашингтон не жели да учини нешто више поводом тога.

Трампова администрација је задовољна чињеницом да је Исламска држава на умору и осим понеког бомбардовања и упозорења Асаду да ће гађати Сирију ако буде користио хемијско оружје, углавном је Сирију препустила Русији.

Ипак, како наводи „Форин полиси“, чињеница да Вашингтон има активну улогу у подршци Саудијској Арабији која учествује у крвавом рату у Јемену, смешта САД у морално слабу позицију па не може ни да критикује Путина.

У међувремену, САД шаљу помешане поруке о Сирији. Трамп је наредио обуставу помоћи за опоравак Сирије, а претходно је Асаду претио смрћу. Његов изасланик Џефри је рекао да се америчке снаге неће повући из Сирије и рекао да постоји могућност да САД интервенишу у случају хемијског напада.

Није изненађујуће што последње две америчке председничке администрације нису раде да се активније умешају у рат у Сирији. САД иза себе има низ неуспеха на Блиском истоку – гомиле америчких жртава у Ираку, бесконачни рат у Авганистану, напад у Бенгазију у којем су страдали амбасадор и још троје Американаца.

Ипак, иако можда не изгледа тако на први поглед, могуће је и да САД пушта Русију да обави прљави посао за њу.

На крају крајева, многи од сиријских побунејника су исламисти повезани са Ал Каидом, против које се САД боре у многим земљама Блиског истока.

На крају остаје питање шта ће Путин да учини са своји тешко зарађеним политичким капиталом у региону.

Што се тиче Идлиба, Мали се нада да ће Русија заиста учинити све што може да спречи хуманитарну катастрофу.

– Идлиб ће бити интересантан тест који ће показати да ли је Путинова жеља да одржи добре односе са Ердоганом довољна да направи разлику. То би могла да буде другачија прича од Алепа – рекао је он.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ