Регион

Бакир Србима ПРЕТИ ОРУЖЈЕМ: Сковао паклени план, хоће да УКИНЕ Републику Српску

Наставља очевим стопама

Бакир Изетбеговић, одлазећи члан Председништва БиХ и лидер Странке демократске акције (СДА), „укинуо“ је Републику Српску поручивши да Бањалука није никаква престоница, већ само обичан град у БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наследник Алије Изетбеговића користи предизборну кампању како би обезвредио Српску.

Бакир је поручио и да ће се „Бошњаци и патриоте“ на све начине, па и оружјем, борити против „сепаратизма“!

– Бањалука је, као и сваки педаљ ове земље, Босна и Херцеговина. Бошњаци и патриоте, на дипломатски и на сваки други начин, бориће се против поделе БиХ. Никада је неће цепати, а Сребреница, Козарац, Брчко и друга места никад неће бити ништа друго до део Босне. Све више су забрињавајуће деструкције које долазе из званичне Бањалука. Те поруке постају све тврђе и опасније. Бојим се да они, који се не либе да пусте напоље дух сепаратизма, неће моћи да га врате назад – рекао је Изетбеговић на трибини у Бањалуци.

Коментаришући ове наводе, декан Факултета безбедносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић истиче да никог не изненађују ставови лидера СДА.

– Изетбеговићеве изјаве су његово политичко опредељење. Он хоће БиХ без РС. Одавно се декларисао као настављач политике свог оца Алије, која је сажета у документу под називом „Исламска декларација“. То што су те идеје антидејтонске, антиуставне и што дестабилизују политичку и безбедностну ситуацију у БиХ, нажалост, не занима ни високе представнике у БиХ, а ни западне амбасаде, које се редовно оглашавају поводом сваког гласа из РС који оцене као дисонантан – објашњава Ћеранић.

Аналитичар Радомир Нешковић сматра да нико не може негирати, ниподаштавати или укинути Републику Српску.

– РС је дефинисана Дејтонским споразумом и Уставом БиХ. Имамо колективне носиоце суверености који су државотворни субјекти. Хрвати, Срби и Бошњаци. То ј темељ БиХ и оквир њеног постојања. Политичке изјаве не могу променити темељ државе – подвлачи Нешковић.

 

Извор: Srbija Danas/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ